Непроведени и изтекли по давност отчуждителни процедури принуждават главният архитект на София Здравко Здравков да преотрежда терени, определени за обществени нужди в такива за жилищно строителство. Това призна самият той, пише БГНЕС.

„Сроковете за отчуждаване на тези терени са 5 години съгласно Закона за устройство на територията. Планът е утвърден през 2001 г. и то не само на „Манастирски ливади – Изток и Запад“, а и на „Кръстова вада“ и на „Витоша ВЕЦ-Симеоново“. Тези четири плана са имали своите обекти за обществено обслужване. За съжаление отчуждаването не е завършено. Сроковете за улици са 10 години, за озеленяване – 15 години. Сроковете са изтекли в ранната 2006 година”, обясни Здравков и подчерта, че няма законово право да отказва такава промяна.

Повод за въпроса стана издадена заповед от него на 8 април тази година, с която е позволил отреден имот за Национален културен център да бъде преотреден за жилищно строителство.

„В конкретния случай, теренът е частна собственост и отчуждителните процедури не са проведени. Липсва каквото и да е законово основание да задължим хората да изградят Национален културен център“, заяви той и добави, че единственият възможен начин за изграждане на обекти за обществено обслужване към настоящия момент е върху държавни и общински терени.

„В тази връзка водим преговори с държавата по придобиване на сградата, която е на фонд „1300 години България“, а в Манастирски ливади-Изток за придобиване на терен, който е собственост на Драгалевския манастир за изграждане на училище“, обяви главният архитект и поясни, че ако теренът бъде даден на училището, то той ще за срок от 50 години.

Здравков каза още, че работят и върху промени в изисквания на Наредбата за разполагане на обществени сгради – детски градини с цел да се намери възможност за изграждане на детски градини в партерните нива на жилищни сгради. „В тази връзка предстой да променим нормативите и да предложим промени на регионалното министерство”, обясни той.

Здравков подчерта, че вече не издава разрешения за строеж без да са отчуждени улиците, както и не разрешава да се въвеждат сгради в експлоатация без реализирано озеленяване, инженерна инфраструктура и довеждащи връзки.