Почти двойно ще се разшири зелената зона за платено паркиране в широкия център на София. В момента местата в нея са малко  под 12 000, а цената за час престой е левче. Отделно има и 5000 места в синята зона в идеалния център, където паркирането струва 2 лева на час. Обхватът на синята зона обаче няма да се променя. За сметка на това зелената предстои да бъде разширена на два етапа, съобщава „Телеграф”.
В първия ще се разкрият около 5 000 нови паркоместа в района около ул. „Иван Асен II” в жк. „Яворов”, както и в долната част на „Лозенец” до бул. „Джеймс Баучър”. Много от живеещите там от години настояват да бъде въведена зелена зона, тъй като в момента паркирането в квартала е кошмарно, а местните хора няма къде да спират колите си. За разширение на зоната настоява и районният кмет Любомир Деков, но окончателното решение ще бъде взето от Столичния общински съвет, след като се направят и обществени обсъждания.

Вторият етап на разширение на зелената зона предвижда въвеждане на такава и в района на Южния парк, жк. „Кривата река”, около пазара „Димитър Петков”, както и в карето между бул. „Евлоги Георгиев” и бул. „Ситняково”.

Все още не е сметнато с колко точно ще се увеличат местата за платено паркиране, ако тези предложения бъдат приети от общинския съвет, както се очаква. Със сигурност обаче броят им ще е над 5 000. Това означава, че на практика след двете разширения зелената зона ще се увеличи двойно.  Точните й параметри обаче тепърва ще се обсъждат и най-вероятно промените ще бъдат въведени след няколко месеца.

Платено се очаква да стане паркирането и около Националния стадион „Васил Левски”, където в момента се намира най-голямата все още свободна зона за спиране в центъра на столицата. Обсъжда се обаче вариант там да не се прави точно зелена зона, а платен паркинг по подобие на този, който се намира отсреща.
 
Граждани, живеещи около Южния парк, пък предлагат зоната за платено паркиране там да работи и в неделя. В момента зелената зона важи само в работни дни, а синята до 14 часа в събота. Оказа се обаче, че много софиянци се отправят към парка именно в неделните дни и когато е хубаво времето, околните улички се задръстват от спрели коли, което пък дразни местните. Предложението също предстои да се обсъжда, но е малко вероятно да бъде прието, тъй като би означавало да се въведе различно работно време само за една малка част от зоната.