Министър Боил Банов и подопечният му Инспекторат за опазване на културното наследство в Министерство на културата са длъжни да привлекат незабавно към административно-наказателна отговорност адвокат Николай Хаджигенов за нанесените сериозни увреждания след негов призив на административната сграда на Столична община на улица „Московска“ № 33, която в петъчната вечер дълго време бе замервана с яйца, заявяват от сдружение „Зограф“.

Вдъхновител и главен инициатор на ожесточената яйчена канонада по фасадата на сградата на Столична община в 79-ата вечер на протести в София бе именно адвокат Хаджигенов от въпросното „трио“, който с тази своя срамна „акция“ за пореден път грубо нарушава разпоредбите на Закона за културното наследство и е крайно време да понесе последствията и съответните санкции и солени глоби за своите действия, категорични са в сдружение „Зограф“.

От гражданската организация напомнят, че поруганата и омърсена от „протестърите“ сграда на Столична община на ул. „Московска“ всъщност е някогашната административна сграда на Интендантството при Царския дворец, като тя е построена по проект на видните български архитекти Иван Васильов и Димитър Цолов, творили и завещали много на София. Сградата на бившето Интендантство към Двореца е обявена още през 1978 г. за архитектурно-строителен паметник на културата с местно значение и е със защитен статут, отбелязват от сдружение „Зограф“.

След тази поредна вандалска проява се налага отново да подсетим чиновниците на бул. „Ал. Стамболийски“ №17 за техния ангажимент и професионално задължение стриктно да следят за спазването на Закона за културното наследство, както и за необходимостта да се налагат незабавно съответните санкции на нарушителите му, които си позволяват да съсипват безнаказано знакови сгради, свързани с българската история и културното ни наследство, посочват от сдружение „Зограф“.

От гражданската организация допълват в тази връзка, че според Чл. 200а. (1) на действащия Закон за културното наследство „Който унищожи или повреди културна ценност, освен ако деянието не съставлява престъпление, се наказва с глоба в размер от 15 000 до 30 000 лв., а на едноличен търговец или юридическо лице се налага имуществена санкция в размер от 25 000 до 50 000 лв.“

От сдружение „Зограф“ очакват Министерството на културата да информира обществеността какви административни мерки са предприети срещу активистите на "Отровното трио" и заради скандалното къртене и вадене на историческите жълти павета на площад „Независимост“ в София, обявени за паметник на културата, както и за всички щети, нанесени след призивите им за ескалиране на протестните действия на редица емблематични сгради и православни църкви със статут на недвижими културни ценности с национално значение.

Ето какви са последиците от вандалските протести на пъпа на София БЛИЦ TV

Разбира се, почистването и ремонтните дейности на фасадите на засегнатите обществени сгради в столицата трябва да е изцяло за сметка на "Отровното трио", тъй като българските данъкоплатци съвсем не са длъжни да плащат от джоба си за отстраняването на последствията от техните поразии, изтъкват от „Зограф“.