Мирно бдение под надслов „Европейско бъдеще за Македония“ събира стотици приятели на Северна Македония пред Посолството на Франция у нас.
 

Събитието е организирано от интелектуалците, чиито подписи стоят под декларацията, внесена в МС с искане за по-ясна позиция на България спрямо присъединяването на Северна Македония към ЕС, съобщава БГНЕС.
 
„Самото събитие не е против нещо, а е в подкрепа на Македония и ускоряване стартирането на преговорите й за членство в Европейския съюз. Присъствие на събитието, организирано в социалната мрежа, са потвърдили 150 души.
 
Смятаме да връчим писмо-апел към Президента Еманюел Макрон с искане да не отстъпва лидерството на Франция в Европа, като преразглежда позицията си за Северна Македония“, съобщи един от организаторите на инициативата – скулпторът Андрей Врабчев.
 
Инициативата не е протест, „защото ние не заставаме "срещу", а „за“ Северна Македония“, уточни още Врабчев.
 
"Мястото на Македония е в Европа по много причини, - освен географски, но и културно. И както нашето място е в Европа, логично е и Македония да е в ЕС, и е крайно време границата между България и Македония да е европейска – тоест", тя да е свободна, допълни скулпторът.
 
Ако отново попаднем в два отделни блока, сценарият, който е пред нея, е твърде драматичен, и е засегнат целия Балкански полуостров. Тя много лесно може да влезе в криза, има и опити за нейното разделяне дори, има и апетити към нея от трети страни, предупреди Врабчев.
 
Мирното бдение започва в 18.30 ч. пред Посолството на Франция у нас.