Новите ограничители около трамвайното трасе на столичната ул. „Граф Игнатиев” са по изискване на пътна полиция. Това обясни проектантът арх. Радомира Методиева за колчетата, които предизвикаха вълна от коментари в социалните мрежи и бяха сравнени с "перки на акули" и "надгробни камъни".

„Асоциации може да се правят всякакви, всичко прилича на нещо в нашите измерения”, коментира още арх. Методиева в ефира на bTV. 

Тя обясни, че конкурсният проект не е включвал подобни ограничители, но по нашия закон понятието „Споделено пространство” не е дефинирано и законово прието. Затова от КАТ са поискали поставянето на колчета. 

На „Солунска” било експериментирано с кубчета, но веднага те били припознати „като места, удобни за сядане” и затова била предложена скосена форма, която да не позволява подобна употреба в близост до трамвая. 

Това, което сме поставили, е възможно най-щадящото за погледа. Човек може да се спъне във всяко нещо, стремили сме се да има визуално единство в материалите, каза още арх. Методиева. 

В същото време бившият кмет на София Стефан Софиянски коментира в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR ремонтът на столичния „Граф Игнатиев“ и оставката на заместник – кмета по транспорта Евгени Крусев.

По думите му, ремонтът на „Графа“ е изначално сбъркан. Причината за твърдението е, че улицата ще бъде заобиколена от няколко спирки на метрото, както и тролейни спирки и в един момент трамваят ще се окаже ненужен. Затова, според него, е трябвало да се изчака няколко години да се пусне продължението на метро и да се види какво наистина трябва да се направи и ако е нужно да се премахнат трамвайните линии.

Софиянски е категоричен, че не Фандъкова и Крусев са виновните и напомни, че всичко, което се извършва като ремонти е гласувано и от Столичния общински съвет. „Г-жа Йорданка Фандъкова я познавам от времето, когато аз бях кмет. Работил съм с нея. Тя си има кръвта на София“, добави  той.

„За да си кмет на София, за да работиш за София, трябва да си живял и да си роден в този град. Това касае всеки един град. Трябва от дете да обикаляш улиците, трябва да познаваш пулса на града. Чувам, че Мая Манолова я спрягат за кмет на София. Ами тя от онзи ден живее в столицата“, каза още Стефан Софиянски.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!