Снимки на дърво с бетон в центъра на София обиколиха социалните мрежи. Дървото се намира в парка зад Националната художествена галерия, предава Нова телевизия.
Всъщност в дървото се е образувала хралупа, която е затворена с газобетонни блокчета, а отдолу стърчи тръба. В по-високата част, някой е оставил части от кората дървото, за да дозапуши хралупата. Тези парчета от кората са укрепени с винтове. Малък отвор, оставен незапълнен, се е превърнал в импровизирано кошче за смет.

Оказва се обаче, че това е начин животът на дървото да бъде удължен. И това не е единственото бетонирано дърво. Други обаче не се виждат, защото са закрити с кората.

Според инженер Николай Стоянов, експерт по горско стопанство и растителна защита, тези дейности са извършени преди 2 години и върху общо 22 дървета.

Първо са обезопасени короните и стъблата на част от дърветата.

„Следващата цел е удължаване живота им. И не на последно място запазване на естетическата им стойност и красота”, заяви инж. Николай Стоянов.

На конкретното дърво също първо е оформена короната.

„Идеята на тази зидария е да възпрепятства достъпа на малки дечица и домашни любимци в хралупата, тъй като тя е атрактивна за тях. Вътре се запълва по специален начин. Това, което виждате е външната част на зида. Върху него се използва естествена кора. Там, където не може да остане естествената кора, се използва цимент”, обясни инженер Стоянов. Тръбата пък представлява дренажна система.