Масово тровят улични и домашни кучета по паркове и градинки в София. През последните седмици сигналите все повече зачестяват, вече са загинали десетки животни. „Това е масово явление и съвсем не са единични случаи. Научаваме за отровени кучета на различни места, и то на такива, където играят много деца“, заяви Явор Гечев от „Четири лапи“, цитиран от в. Труд.
Наскоро кучета са отровени в „Младост 2, 3, 4“, в Южния парк, в Западния парк и в Борисовата градина, където са загинали и няколко домашни животни. Често препаратите убиват и улични котки, гълъби и свраки, които обикалят тези места.

БЛИЦ припомня, че певицата Поли Генова стана поредната жертва на зложелатели и сподели в профила си във фейсбук, че кучето й се е натровило в Южния парк и е в тежко състояние, а редица потребители разказаха и за други пострадали животни.

По думите на Гечев най-често за отравяне се използват препарати за растителна защита, които отдавна са забранени в ЕС, защото са изключително опасни и за хората, но се намират на много места.

„Щом едно куче, което тежи около 20 кг, загива за по-малко от 30 минути в адски мъки, представяте си какво би станало с едно дете, ако тези вещества попаднат случайно в устата му“, каза още Гечев.

Той обясни, че понякога четириногите загиват бързо и без да са погълнали отровата, а само при вдишването или близането й.

Освен с кучета все повече са случаите и с отровени диви животни и дори защитени видове.

„Наскоро в Кресненското дефиле масово бяха разхвърляни отровни примамки срещу хищници. Тогава загинаха почти всички лешояди в района“, посочи още Гечев.