Наемателка от сградата убиец на „Алабин” 39 алармирала Националния институт за паметници на културата, че зданието е опасно, часове преди то да рухне и да убие две млади жени. Това стана ясно по време на вчерашното заседание на Софийския градски съд. Свидетелката Спасинка Пройчева обясни пред магистратите, че няколко пъти е внасяла жалби в Столична община, но никой не е взел мерки, съобщава „Телеграф”.
Трагедията, при която загинаха Деница Ченишева и Петрина Христова, се разигра през септември 2006 година. Делото обаче влезе в съда 10 години по-късно. Подсъдими по процеса са Георги Кирчев, Петър Петров, Николай Симеонов и Манчо Иванов, който е в неизвестност. Един от свидетелите по делото „Алабин” Николай Александров още преди време заяви, че Кричев няма да получи наказание, тъй като е близък човек на бившия премиер Иван Костов.
 
Спасинка разказа, че в един от случаите видяла как от сградата били изкъртени носещи греди и махнати дюшеметата, прозорците, вратите и „всички дървени неща”. Затова и подала сигнал до общината. Жената обясни още, че живяла на третия етаж на сградата – паметник на културата, от 1992 година. През 2005 г. отишла за 6 месеца в Чикаго при дъщеря си и когато се върнала, къщата била опразнена, спрени били токът и водата и тя нямала възможност дори да си вземе нещата. На място имало работници, които не я пуснали да влезе. Тя обаче се оплакала в полицията и се качила в жилището си заедно с униформените.
 
В показанията си по досъдебното производство Пройчева  дори твърди, че видяла разбити стени и изкъртена до тухла мазилка. На вчерашното заседание обаче тя се отрече от думите си.
 
Съдът разпита вчера и няколко пожарникари, които разчиствали отломките от рухналата сграда, както и кранист от „Главболгарстрой”. Някои от свидетелите заявиха, че на мястото на трагедията имало работници, които рязали стърчащи железни елементи. Именно това според прокурор Милко Момчев е спънало разследването на случая. „Смея да твърдя, че огледът не е бил извършен по правилата. Редно е било присъстващият на място следовател или дознател, който е водил разследването, да опише подробно всяка една вещ, преди тя да бъде отрязана”, поясни Момчев.

Вчера магистратът направи искане съдът да повика Симеон Пешов – тогавашният директор на „Главболгарстрой”. Това е фирмата, която е разчиствала отломките от сградата. Според Момчев не е ясно кой е упълномощил точно тази компания да разчиства.