„Малко Търново" - вероятно малцина знаят, че това е най-късата пешеходна улица, която обаче се намира на ключово място, в центъра на София. Всъщност мястото дори не прилича на улица, а наподобява нетипичен тунел със стръмни стълби заради теснотата му и сравнително високите сгради, които го „притискат“, пише "Флагман".

Свързва бул. Дондуков“ с пространството между Националната художествена галерия и бившия Партиен дом (днес помощна сграда на парламента).


ул. "Малко Търново", погледната откъм "Дондуков"


Мнозина ползват централната стръмна уличка, но малцина знаят за нея

Е, скоро „Малко Търново“ може да стане много по-популярна. В понеделник Столична община организира специално събитие за медиите във връзка с план за реновиране на улицата, пише "Флагман". 

Проектът е в публично-частно партньорство между общината и строително-инвестиционната компания BLD.

На своите скромни 60 метра уличката пази спомени и артефакти, които свидетелстват за някои от най-значимите епохи в българската история. Под жълтите павета се крият праисторически останки от 4500 г. преди Христа, градски легенди за часовниковата кула от епохата на Възраждането, както и спомени за цар Борис III и любимия му бар „Луна“.

На улицата до ден днешен е и една тайна врата, възпята в рок балади, зад която се крият килиите на Държавна сигурност (ДС) от времето на комунизма. Сега помещенията са собственост на Държавна агенция „Архиви“, която се помещава в сградата от едната страна на ул. „Малко Търново“. Но килиите на ДС са си още там и стоят почти непокътнати.


"Тайната врата" на ДС


Една от килиите на ДС

Събраната историческа информация ще послужи и за изготвяне на проект за информационна система, която да съхранява и разказва историите на жителите и гостите на София, и да превърне улица „Малко Търново“ в още по-любим и емблематичен символ на града.

От кога съществува улицата, кога е кръстена Малко Търново - като града от Странджа планина, и какви други имена е носила? На тези въпроси е трудно да се отговори.

„Точна дата не може да се каже, но по-рано е била известна като Часовникарска за това, защото тук се е помещавал часовникарския еснаф на София към края на 19-и век. След това тя влиза в един комплекс от улички, който е разрушен по време на бомбардировките 1944-а година, но с името „Малко Търново“ действително. Поне аз съм я срещал така“, каза за „Флагман“ председателят на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Грудев.

Часовниковата кула многократно била запалвана от занаятчиите и най-вече от часовникарите, тъй като е пречела на бизнеса им. И това е част от легендите. Тогава вече общината се е отказала да я ремонтира и е премахнала часовниковата кула, след което улицата вече става „Малко Търново“.

Снимки: "Флагман"


Опушената фасада на "Архиви" ще си остане в този вид

Част от „чара“ е и опушената фасада на сградата на „Архиви“. Причина за белега е едно от емблематичните събития в най-новата ни история - палежът в Партийния дом през 1990 г.

Плановете за реновиране на улица „Малко Търново“ нарочно не предвиждат освежаване на фасадата именно за да се запази споменът за събитието.