Попълнете търсена ключова дума или фраза

Прокурори, следователи и общественици поискаха от Фандъкова бюст на Удроу Уилсън

https://blitz.bg/obshtestvo/stolitsa/prokurori-sledovateli-i-obshchestvenitsi-poiskakha-ot-fandkova-byust-na-udrou-uilsn_news794400.html Blitz.bg

Наясно сме, че един век по-късно светът е различен и сега е време за премахване, а не за поставяне на граници, особено тук на Балканите

София, България 19 Ян. 2021, 16:04 815 прочита 9 коментара
Асоциацията на прокурорите, Камарата на следователите и още над 30 общественици, учени, директори на висши учебни заведения и публични личности поискаха от кмета на София и председателя на Столичния общински съвет поставянето на бюст на американския президент Удроу Уилсън, пише legalworld.

„За 101 години в столицата на България не е поставен никакъв знак или символ, който да напомня за огромните заслуги, които президентът Уилсън има за запазване териториалната цялост на Родината ни след Голямата война.

Наясно сме, че един век по-късно светът е различен и сега е време за премахване, а не за поставяне на граници, особено тук на Балканите. Но същевременно историята трябва да бъде помнена, за да не бъдат повтаряни грешките й, а също така трябва да бъдат помнени и почитани тези, които са се опитвали да ги предотвратяват“, пишат в писмо до Фандъкова и Елен Герджиков от Асоциацията и Камарата.

„Затова ние от Асоциацията на прокурорите в България /АПБ/ и Камарата на следователите в България /КСБ/ предприехме инициатива за поставяне на бюст-паметник на президента Удроу Уилсън в София, чрез който да бъде изразена признателността на българския народ към неговите заслуги за запазване на националния ни суверенитет и териториалната ни цялост на Парижката мирна конференция през 1919 година“, допълват от организациите.

Писмото на прокурорите и следователите е подкрепено от акад. Георги Марков; акад. Антон Дончев; проф. Кирил Топалов - почетен гражданин на София; бивш общински съветник в СОС; бивш посланик в Гърция, Ватикана и Суверенния Малтийски Орден; проф. Валери Стефанов - директор на УИ „Св. Климент Охридски“; проф. Андрей Пантев; чл. кор. на БАН Иван Гранитски; проф. д-р Веселин Янчев – председател на ОС на СУ „Климент Охридски“ и ръководител на катедра „История на България“; проф. д-р Евгения Калинова - преподавател в ИФ на СУ „Св. Климент Охридски“; доц. д-р Тодор Попнеделев - преподавател в ИФ на СУ „Св. Климент Охридски“; доц. д-р Румяна Маринова-Христиди - преподавател в ИФ на СУ „Св. Климент Охридски“; гл. ас. д-р Владимир Станев - преподавател в ИФ на СУ „Св. Климент Охридски“; гл. ас. д-р Светослав Живков - преподавател в ИФ на СУ „Св. Климент Охридски“; доц. д-р Ефрем Ефремов - председател на ОС и ръководител на катедра във ФЖМК на СУ „Климент Охридски“; проф. д-р Борислав Юруков – ректор на ЮЗУ „Неофит Рилски“; проф. д.н. Ирена Петрова - ректор и проф. д.ик.н. Стоян Денчев - председател на ОС, придружено от списък на още 10 преподаватели и служители на УниБИТ, подкрепящи инициативата; Красимир Анадолиев – председател на Нотариалната камара; д.ик.н. Янка Такева - председател на Синдиката на българските учители; ген. Константин Попов - председател на комисията по отбрана в 44-то НС; ген. м-р проф. Венцислав Мутафчийски; проф. д-р Борис Богов; д-р Славчо Близнаков; конституционалиста от д-р Борислав Цеков; Михаил Касабов - и.д. президент на БФС; Валерия Велева - журналист и главен редактор на „Епицентър. Бг“; д-р Димитър Найденов-Джими - медиен и PR експерт, преподавател във ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“; Кирил Домусчиев; Цвета Овчарова и Владимир Стоилков – управители на „Аква Темпуе“ ООД; Павел Митков – художник; Христо Мутафчиев - актьор и председател на Съюза на българските; Калин Сърменов - актьор и директор на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

9 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам