Няма „ромска престъпност”, има престъпност. Това посочват в декларация жителите на столичния кв.”Ботунец”, които се вдигнаха на протест, след като ромска фамилия преби няколко души заради забележка за силна музика.
Тази вечер положението в квартала е относително спокойно, но мащабното полицейско присъствие остава. До момента трима души са в ареста във връзка с инцидента, съобщава bTV. 

Хората от квартала искат справедливо наказание за биячите, но също така и повече гаранции за сигурността в „Ботунец” и подобряване на условията за живот.
Полицията задържа един от заподозрените за побоя в "Ботунец"Единият от двамата братя Мариеви се укривал в кв."Христо Ботев"

Следващите 9 точки представят исканията на жителите на квартала:

Бързо откриване, залавяне и справелдиво наказание за побойниците.
Адекватна охрана, засилени мерки за сигурност в т.ч. постоянно полицейско присъствие в квартала, а защо не и възстановяване функциите на наличния полицейски участък, който в момента се намира в окаяно състояние.
Превенция и предотвратяване на подобни инциденти като повторния масов бой и саморазправа следващата вечер на 1 юни 2016 г. През целия ден част от побойниците са се движили свободно и необезпокоявано от никого, като не е забелязано никакво полицейско присъствие
Колко жители от ромски произход населяват „Ботунец” и колко от тях имат адресни регистрации? Как, от кого и защо се настаняват предимно роми в квартала. Някой знае ли колко човека, къде и при кого живеят? Настояваме да бъде извърши проверка за адресната регистрация и да бъдат санкционирани незаконно пребиваващите нарушители с изгонване.
Да се направи проверка за неплатени задължения за изразходвани ток и вода, които в някои от случаите са за хиляди левове. Има примери за това, че изрядните платци плащат чуждите сметки само и само да не спрат тока и водата на тях.
Да се реши въпросът с липсата на улично осветление, като изключим централната улица на квартала. Има такива улици, които нямат дори една лампа.
По необходимост и целесъобразност, да се монтират камери за денонощно наблюдение на квартала.
Строг контрол за скорост на движещите се шофьори по улиците на квартала, преди да е станал тежък инцидент. Част от тях вероятно са без документи за правоспособност и в нетрезво състояние.
Да се извърши проверка за това кой извозва и разтоварва камиони с фекалии в района на квартала само на 200-300 метра от жилищните блокове. Миризмата е непоносима, въздухът е отровен. Кой е дал съгласие и разрешение, с какво право и защо? Да бъде прекратено това издевателство срещу нас възможно най-скоро. Да бъдат потърсени и наказани виновните, когато се установят такива.

Декларацията е изпратена и до вътрешния министър Румяна Бъчварова и столичния кмет Йорданка Фандъкова.