Столична община въвежда нови бус ленти, които ще са непрекъснати и ще позволяват вливане на автомобили в тях при завой надясно.
 
Нова бус лента е направена вече по бул. "Васил Левски" от Ректората до Попа. Предстои да се преработят бус лентите по бул. "Сливница", "Данаил Николаев" и "Цариградско шосе".
 
Нова бус лента ще бъде изградена и по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" в отсечката между "Черни връх" и бул. "Драган Цанков", като тя ще бъде направена само в посока стадион "Васил Левски", съобщи "Транспорт за София" на страницата си във Facebook.
 
"Бус лентата ще бъде до стоп линията на самото кръстовище и всички, завиващи надясно, ще могат да се включат от нея. В случай че автомобилът продължи направо, ще се счита за нарушение, което следва да бъде санкционирано от "Пътна полиция", обясни зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев в интервю пред "Монитор".
 
Той допълни, че новите бус линии се въвеждат, за да може градският транспорт да получи почти пълен приоритет заедно с дясно завиващите и това да намали времето за пътуване.
 
Сред другите промени по улиците на София ще е споделеното движение на автобуси и трамваи по трамвайните трасета в средата на булевардите.
 
Първото място, на което това се прави, е бул. "Константин Величков".
 
"Изследвали сме добри практики от други градове. Идеята е трамваите и автобусите да използват платното на релсите в средата на улицата. На всяка спирка се изгражда перон, така че хората да могат да имат безопасна зона при качване и слизане", обясни Крусев.
 
Подобни трасета ще се обособят и по бул. "Възкресение" от "Константин Величков" до "Никола Мушанов", както и по бул. "Мадрид". При успех на идеята тя може да бъде разширена по всички булеварди, по които има движение на трамваи и автобуси едновременно.
 
Зам.-кметът обеща, че ремонтите в София ще приключат максимално бързо, за да не затрудняват хората. Засега се констатира забавяне от няколко дни при ремонта на бул. "Христофор Колумб".
 
Ремонтът на бул. "Васил Левски" върви в график. Отсечката от ул. "Граф Игнатиев" до Ректората вече е готова. На 10 август ще започне работа и в останалата част от булеварда – от Софийския университет до паметника на Васил Левски.
 
"Ще ремонтираме и кръстовището на Ректората, като там строителите имат ангажимент да го направят за две денонощия. Ако не успеят да се справят през деня, предвиждаме да се работи и през нощта, защото наоколо няма жилищни сгради и не би трябва да има съществени притеснения", обясни Евгени Крусев.
 
От 10 август ще бъде затворен бул. "Арсеналски", където ще се правят пътни платна и тротоари.
 
До средата на август трябва да приключи работата по трамвайните релси на бул. "България". Веднага след това ще бъдат преасфалтирани пътните платна от бул. "Гешов" до бул. "Гоце Делчев".
 
За първия учебен ден трябва да е приключила работата по булевардите "България", "Христофор Колумб", "Васил Левски", "Арсеналски", "Пенчо Славейков", Източната тангента, ул. "Боянска", кръговото на ул. "Папрат" и "Захари Зограф", ул. "Гюешево".
 
По бул. "Константин Величков" ще е готово обособеното трасе за споделено движение на трамваи и автобуси. След 15 септември ще продължи работата по ул. "Граф Игнатиев".
 
За догодина Столична община планира реконструкции на двата големи тунела в София – този при НДК, където ще бъдат изместени трамвайните линии, и този в "Люлин". Ще се работи по улици и булеварди, където се очаква да минава третата линия на метрото - като бул. "Линкълн".