Има опасност софиянци да плащат солидни неустойки заради заповед на кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева да спре строеж на инвеститорката Изабела Сярова срещу бл. 64 в „Младост 1“. Това се разбра на заседанието на комисията по градоустройство в Столичната община. На него присъстваха Иванчева, Сярова, която пореден ден гладува в знак на протест, главният архитект на София Здравко Здравков и инвеститори, съобщава "Труд".
„Имам основания да мисля, че тази заповед не би издържала в съда и Столичната община ще бъде задължена да изплаща сериозно обезщетение“, предупреди Здравков. След това комисията по архитектура препоръча на Иванчева да преразгледа заповедта си.
Заповедта бе обявена от кметицата във Фейсбук в петък и после била пусната по куриер, но все още не е получена от Сярова.


Иванчева съобщи, че е взела решението на базата на експертиза от частната фирма „Мапекс“, констатирала 29 см отклонение във фундамента на сградата, и защото инвеститорката не съобщила, че през терена й минават и тръби на „Топлофикация“.

Арх. Здравков заяви, че тръбите не се използват и не подлежат на демонтаж. Влади Калинов, ръководител на дирекция „Общински строителен контрол“, коментира, че отклонението в дъното е допустимо и трябва да се копае до здрава почва.