Динамичността на пазара на недвижими имоти в цялата страна е забележима с просто око през последните няколко години. Засиленото търсене и  постоянният ръст на цените водят до логичния въпрос - Има ли недостиг на имоти на жилищния пазар?
 

Imoti.net потърси за коментар експерти от трите най-големи града в страната за коментар относно ситуацията на местния пазар:
 
Недостиг от предлагани жилища на пазара в София има, особено в сегмента на най-евтините и малки жилища . Търсенето превишава предлагането при едностайни и двустайни апартаменти в по-старите квартали на София както и в градския център.
 
Друга причина е, че купувачите купуват предимно с готови средства и сделките се случват бързо. Този тип имоти в много от случаите се купуват с цел инвестиция. Това води до реализиране на продажба бързо и на близка до офертната цена.
 
При проектите ново строителство картината е идентична - има инвеститори които още преди да разполагат с разрешение за строеж, са продали голяма част от обектите в сградата.
 
Така стигаме до лидерската позиция на продавача, която съчетана с оптимизма на купувача доведе цените до по-високи нива.
 
Според нас ролите предстои да бъдат разменени, предвид големия обем ново строителство в града, както и достигнатите високи цени на квадратен метър жилищна площ. Предстои една интересна 2020-та година.
 
Недостиг на пазара на недвижими имоти в момента няма. Има недостиг на качествени имоти и излишък на некачествени, надценени такива. Естествено, търсенето и предлагането диктуват пазара на недвижимите имоти. Банките влияят най-съществено върху него, защото те продават финансите.
 
Към момента има задържане на броя на предлаганите имоти, поради намаляване на търсенето, продиктувано от високите цени. Цените бележат ръст от над 30% за две години, което е твърде много за ниския ни стандарт на живот.
 
Дали имотите са се изчерпали - не, не са, те са, като сватбите и погребенията, нямат изчерпване. При тези високи цени всички качествени и основно некачествени имоти са на пазара, няма отдръпване на продавачите, няма такива, които да се отказват да продават.
 
Цените все още не са паднали и едва ли ще паднат, но има много надценени имоти, които могат да се продадат само с ниска цена. А що се отнася до новото строителство - то зарежда със стока пазара, влияейки на цените.
 
Новото строителство непрекъснато поскъпва, поради обективни фактори - материали, цена на труда, цена на парцелите и др., но това не кара продавачите да се отказват. Който продава, ще продава.
 
Варианти за действие с имота, който притежават, има безброй, колкото са и продавачите. Всеки сам си знае и си има собствено мнение. Ние от агенциите за недвижими имоти се опитваме да насочваме клиентите – продавачите, купувачите, но е трудна работа.
 
Доскоро продавачите диктуваха пазара на недвижими имоти. Имаше и период на равновесие между предлагане и търсене, но понастоящем купувачът е този, който определя пазара.
 
Недостигът на жилища от миналата година е вече в историята и продавачите са с по-малко определяща роля. На пазара излизат голям брой апартаменти ново строителство, с високо качество и това оказва натиск върху продавачите да продават на разумни и справедливи цени.
 
Занапред, в следващите две до три години, определящият фактор на пазара на недвижими имоти ще бъдат купувачите. Те ще имат много по-голям избор и ще определят справедливата цена на пазара.
 
Тук е моментът продавачите да започнат да определят цените си на нива, които биха заинтригували интереса на потенциалния купувач, тъй като пазарът ще бъде наситен като предлагане.