Снимачната група на журналиста и документалист Аркадий Мамонтов обиколи България, за да разбере как живее страната. Екипът му се убеди, че българите се отнасят с много топлина към руснаците. За силната дружба между двата народа ще разкаже филма „България, братушки”.
София е най-руският град от всичките столици на ЕС. В центъра на града има паметник на руския цар Александър Втори. От ляво се намира храм-паметника Александър Невски. В дясно има паметник на генерал Гурко, герой на руско-турската война. По-надолу има паметник на руски лекари, дали живота си за освобождаването на България, се разказва в репортажа. За жителка на София, той е най-близкият ѝ до сърцето, защото лекарите безкористни са пристигнали да помагат на България, въпреки геополитическите интереси. Тя е категорична, че резултатът от войната е държава за България. „Русия направи държавата”, подчерта тя.
 

"Почти всички представители на средното и по-възрастното поколение знаят руски език. „Над 80% от българите обичат руснаците. Имаме обща история. Нищо лошо не сме видели от Русия, само добро. Всичките проблеми на България идват от Западна Европа”, казва пенсионирал се високопоставен чиновник от министерството на труда.
 
По време на пътуването си из България руският екип задава един и същ въпрос: Защо се оплаквате от прозападното си развитие, няма ли нищо положително от избрания от ваш път – НАТО и ЕС?  „Вие сте руснаци и ни спасихте. Когато пет века бяхме под турско робство, вие ни защитихте. Винаги ни спасявате във всички войни. И сега ни спасявате. Вижте къде съм сега с Америка – на улицата. Професионален музикант съм, завършил висше учебно заведение, но взимам само 450 лева”, казва саксофонист в центъра на София.
 
За своите преживявания в нашата страна екипът на Аркадий Мамонтов е заснел цял документален филм. Той ще бъде излъчен днес в 20:10 часа московско време по „Россия 24”.