Знакови сгради в София започнаха да се рушат с топенето на снеговете. Последните случаи са с паднали парчета от фасадата на Княжеския дворец в столицата в частта на Националната художествена галерия. Част от мазилката на централната сграда на Българската академия на науките също се срути, предаде bTV.

Това се случи, след като в петък падна част от тавана в една от читалните на Националната библиотека и рани човек, а в събота протекоха таваните в две от експозиционните зали на Етнографския музей, който се намира в сградата на Княжеския дворец.

Казусът с музея и галерията е най-сложен, защото сградата се стопанисва от две институции.

Дворецът е първата представителна столична сграда в европейски стил. Работата по нея приключва през 1896 г. Днес в сградата съжителстват Националната художествена галерия и Националният етнографски музей към БАН. Преди около 3 години там приключи голям ремонт за почти 4 млн. лв.

Комисия от БАН е направила оглед. В момента се правят изчисления колко ще струва ремонтът, а сумата ще бъде извадена от оскъдния бюджет на Академията.

Според директора на Националната галерия Слава Иванова ремонтът на покрива ще струват около 20 000 лв.

Ремонтът ще започне, когато се оправи времето и когато се получи предписание от Националния институт за недвижимо културно наследство, защото дворецът, независимо кой го стопанисва, е един от най-значимите архитектурни паметници на културата с национално значение.