Неизвестни отровиха кучето-водач на незрящ мъж от София. Четириногото било отровено в градинката пред блока, където Павлин Митев живее. Заедно били само една година, но кучето му позволявало да бъде напълно самостоятелен – да ходи на работа, да води дъщеря си на училище, да пазарува. „За мен беше много голям удар, това страшно много боли”, признава Павлин пред bTV.

Предполага се, че кучето е погълнало отрова, която се използва за унищожаване на мишки и плъхове. Мъчило се 10 дни, но лекарите не могли да го спасят. Елена Андреева от Фондация „Очи на четири лапи” посочи, че това е втори случай, в който опитите на някой да трови бездомни животни в крайна сметка води до смъртта на куче водач.

Преди 3 години така в столичен парк е била загубена бременна женска. „За мен това не е начинът, защото дете може да пострада от тази отрова. Крайно време е вече проблемът с бездомните кучета да се реши кардинално, а не бабите и дядовците пред блока или някой психопат да правят подобно нещо”, смята Елена. Тя призова тези, които смятат, че отровата е решение „да спрат да убиват невинни същества, които дават повече от тях”.

Елена признава, че не очаква ефективна намеса от страна на институциите. Павлин остава без своите „очи” – поне докато не бъде обучено друго куче, което да му позволи да живее живота си по нормален начин.