Попълнете търсена ключова дума или фраза

Скръбна вест! Издъхна бившият главен архитект на София Митьо Виделов

https://blitz.bg/obshtestvo/stolitsa/skrbna-vest-izdkhna-bivshiyat-glaven-arkhitekt-na-sofiya-mito-videlov_news794787.html Blitz.bg

Новината беше потвърдена и от Съюза на архитектите в България

София, България 21 Ян. 2021, 13:47 1414 прочита 0 коментара
На 20 януари на 76-годишна възраст е починал бившият главен архитект на София и зам-министър на териториалното развитие и строителството – арх. Митьо Виделов, пише fakti.bg. Новината беше потвърдена и от Съюза на архитектите в България.

"Отиде си човекът, приятелят и професионалистът, архитект Митьо Виделов. Без да се стреми да блести, той бе една от изявените личности на моето поколение, устойчива величина в българското градоустройство и в управлението на София.

На нея той отдаде много сили и всички активни години от живота си, в които показа най-добрите си страни: дълбочина на мисленето, увереност в идеите си, умение да се работи в сложни обстоятелства от всякакъв род", написа в памет на арх. Виделов арх. Тодор Булев от Съюза на архитектите в България.

"Той умееше да защитава нашите професионални позиции в различни политически среди, и това негово място, изглежда, за дълго ще остане празно. Той бе винаги достатъчно авторитетен, и въпреки това – непосредствен в общуването и близко до проблемите на колегите си проектанти или общински служители, а много от тях, и негови приятели. Споделяме болката с близките му и ще го помним с добро", завърши с прискърбие Булев.

Арх. Митьо Виделов е роден на 16 ноември 1944 г. в София. Женен, с един син. Завършва гимназия в Ихтиман, след което завършва специалност "Архитектура" в Университета за архитектура, строителство и геодезия през 1968 г. Специализирал е във Висшето национално училище по изящни изкуства, Париж 1968 и 1993 г., както и в Мец, Франция – 1993 г.

Той е проектант и ръководител на дирекция "Генплан"-София в периода 1969-85 г. Завеждащ отдел "Строителство и архитектура" в Градския комитет на Българската комунистическа партия-София 1985 г. Член на Съюза на архитектите в България.

Кмет на Трети Районен съвет-София 1985 г. Главен архитект на София 1986-91 г. Заместник-генерален директор на Националния център по териториално развитие и жилищна политика 1993-95 г. Заместник-министър на териториалното развитие и строителството от 1995 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам