София ще има собствен цвят, подобно на други европейски столици като Париж и Лондон. През 2018-а година всички градски елементи ще бъдат боядисани в еднакъв нюанс.
Това стана ясно от думите на главния архитект на столицата Здравко Здравков. Създаването на стандартите ще стане факт, след като влезе в сила новата наредба за градски дизайн.
 

„Ще бъде обвързано със Закона за устройство и застрояване на Столична община с наредбата, която създадохме за градска среда. След приемането на закона в наредбата за градската среда ще въведем единни изисквания по отношение както на шрифта, който въведохме, така и на информационните елементи, за да го разпространим.

Така че всички имаме необходимост от създаване на стандарти. Идеята е да създадем към наредбата за преместваеми съоръжения и реклама едни методически указания как изглежда лятна градина и какви покрития могат да се ползват. Да създадем конкретни елементи, къде да се сложат цветя, къде реклами, а не да се сложи чадър с огромен рекламен надпис. Относно цвета, той ще бъде избран от експертите. Шоколадово кафяв например е в Париж, в Лондон пък е специфично зелено. София трябва да намери своя цвят“, посочи главният архитект на столицата, цитиран от "Дарик".

„Законът ще влезе в сила до март, след което ние си даваме 6-месечен срок за създаване на наредбата. Успоредно с това ние няма да спрем да работим. За цветовите решения е въпрос на експертиза, така че може да ги имаме до началото на година“, допълни още Здравков.