Рязко са скочили сигналите за спукани тръби от водопреносната мрежа, съобщиха от „Софийска вода“. От там поясняват, че причина за замръзването на инсталацията са метеорологичните условия навън.

Въпреки че са на закрито, подобни проблеми имало и при вътрешносградни инсталации и водомерни възли, съобщават още от Дружеството.

Във „Фейсбук“ пък бяха публикувани съобщения от граждани, които се чудят как да разледят чешмите.

Жена от столичния квартал „Люлин 2“ обяви, че тръбата в апартамента е замръзнала.


Споделеното от нея срещна вълна от коментари и дори недоверие, тъй като според нейна близка „тръбите замръзват чак, ако температурата падне под 12 градуса по Целзий“.

Друг пък й дава съвет с шеговит характер:

„Пали апартамента - от топлината сигурно ще се стопи леда в тръбите. Действай, докато не са паднали още температурите, че може да замръзне водата на пожарната.“

Извън шегата обаче, от „Софийска вода“ заявиха, че са осигурили допълнителни екипи, които да реагират и отстраняват авариите по-бързо.

И дават най-важните съвети, които могат да предпазят съоръженията от заледяване:

През студените месеци най-често се пукат тръби на външни чешми:

„Ширещата се практика, че ако се оставят да текат или капят, външните чешми няма да замръзнат, е погрешна и води до аварии и разхищаване на вода“.

Според тях решението е отново в изолацията, като „се използват материали, които не поемат влага и не могат да замръзнат“.

„В сградите етажна собственост, в помещението, където е монтиран общият водомер, не бива да се допуска температурата да пада под нула градуса. Ако това не е възможно, трябва той да е добре изолиран“, коментират експертите.

От там препоръчват още в необитаемите помещения „водата да бъде спряна“.