Софийският зоопарк и тази година ще се включи в Международна нощ на прилепите, която се чества за 22-ри път у нас.

На 14 октомври от 15:00 ч. всички, които смятат прилепите за интересни животни и биха искали да научат нова и любопитна информация за тях, могат да го направят в софийския зоопарк.

Гостите ще имат възможност да научат интересни факти за единствените летящи бозайници и да получат отговор на въпроса „Какво да правим, ако в дома ни попадне прилеп?“, както и на други подобни, свързани със срещите и съвместното съжителство на хора и прилепи.

Децата ще могат да рисуват и оцветяват, да си направят сами маска на прилеп, самите те да бъдат нарисувани като прилепчета, като междувременно ще им разказваме за малките ни летящи приятели!


Целта на това събитие е да се популяризира идеята за опазване на популациите на европейските видове прилепи и да се утвърдят и разширят познанията на гражданите по отношение на биоразнообразието и заобикалящата ни природна среда.

Прилепите са уникални дребни животни, защото са единствените бозайници, които могат да летят активно. По света има около 1110 вида, като в България се срещат около 30 вида от семействата Булдогови прилепи (Molossidae), Подковоносови (Rhinolophidae) и Гладконоси прилепи (Vespertilionidae).


От 15:00 ч. до 18:00 ч. организаторите на събитието — Фондация „Наука за природата“, Зоологическа градина — София и Национален природонаучен музей при БАН ще очакват всички любители на тези нощни създания на входа на зала „Аквариум, терариум и големи котки“.

Събитието е част от проект „Живот под един покрив“, съфинансиран от програма LIFE на Европейския съюз.