Археолози започнаха преместването на скелета, открит в столичния квартал „Слатина”. Експертите смятат, че находката е на повече от 7 хиляди години.

Специалистите започнаха с преместването на останките, които вероятно са част от ритуално погребение, което извършено в откритото селище Слатина. То е съществувало повече от 500 години, а в него са живели около 25-30 хиляди души, чиито следи се губят.

Това е третия скелет, който експертите откриват за 30 години. Древни скотовъдци и земеделци - такива хора са ползвали предметите, открити в слатинското селище.„Това са разнообразни керамични фигурки, изобразения - женски. Всички тези фигурки са свързани с идеята за плодородието, за това се изработват и използват в най-различни ритуали за плодородие, независимо дали на жените - за раждане на деца или за раждане на реколтата” , обясни пред bTV Десислава Такорова от Национален ахреологически институт с музей.

Ежедневието им е преминавало в грижи за стопанството и производството на различни керамични съдове. Останките на двата скелета, намерени в периферията на селището, ще бъдат предадени на био археолози.

„Могат да ни разкрият пола, възрастта, до известна степен начина, по който сте живели, има някои заболявания, оставят следи по костите. Ако е женски индивидът, по някои части на таз личат белези от ражданията” , разказа Тодор Дяков – археолог.

Разкопките в района на квартал „Слатина” ще продължат, а експертите се надяват да открият още много находки, които да дадат повече информация за античното селище и неговите и жители. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ