Снимка на луксозен автобус от градския транспорт на София предизвика вълна от коментари в социалните мрежи. Возилото разполага с кожени седалки и ръкохватки, информационна система с голям дисплей, климатик. За капак на всичко автобусът е хибрид.

Шофьорът Атанас Атанасов обясни, че новият рейс използва специални батерии, които се зареждат от генератор свързан с дизеловия двигател. Той също така допълни, че управлението на модерната машина е много по-различно от обикновените рейсове, информира BULGARIA ON AIR."Дизеловият двигател е свързан към електрически генератор, който зарежда ултракапацитивните батерии, които дават енергия на електродвигателя, които движи автобуса. Усещането за управление в различно", сподели Атанасов.Той е доволен и от ниските въглеродни емисии, тихия мотор и гарантираната безопасност за пътниците и водача. "Мониторът ми показва, защото има тъмни спирки, където не са осветени. И когато вратите се затворят, аз ги виждам и виждам дали има за качване и за слизане. Както казваме на наш език по транспорта, да не щипнем некой. Автобусът притежава информационна система, а таблата са с висока разделителна способност и шрифт, подходящ за хора с нарушено зрение. Вътрешният дисплей показва информация за промени по маршрута, предстоящите спирки, температурата навън".Автобусът се произвежда в Полша и е на едномесечен тест в София. После заминава за Букурещ. Напълно очаквано, пътниците дадоха положителна оценка за превозното средство.

Средната цена на един автобус е около 170 хиляди евро. Този ще се движи в мрежата на столичния градски транспорт до 26 –и март.