Студенти чакат за общежития в столицата, каза председателят на Националното представителство на студентските съвети Яна Вангелова за БНР.

Месец остава до старта на академичната година за студентите, затова и август бе най-активният месец за търсене на квартири, подаване на документи за общежития и за намиране гарсониера в районите, които около ВУЗ-овете. Миналата година около 1000 студенти се редиха на опашките за Софийски университет "Св. Климент Охридски", а близо 600 останаха на улицата.

Очакванията са и тази година някои от учащите да останат без място, в което да живеят, заради недостиг на стаи. "В момента текат кампаниите за записване и вече се знае, че ще има недостиг на стаи в СУ и УНСС", коментира Вангелова. По нейни думи Националната спортна академия също ще има проблеми заради ремонт на един от най-лошите си блокове, за който е теглила нисколихвен кредит.

Медицинският университет в София продължава ремонт на едно от общежитията си. В останалите части на страната ремонтите са "козметични" и неотложни, които по-скоро закърпват положението и не биха могли да се нарекат "сериозни".

Студентите чакат до последно за наемане на квартира, гарсониерата - 500 лв.

До момента няма точни данни колко ще останат извън списъците, но интересът към общежитията е голям. Причина за това са високите наеми за квартири в столицата, както и поскъпващите консумативи.

"Голяма част от студентите се насочват към общежития, но трябва голям късмет, за да попаднеш в ремонтиран блок или изобщо да получиш стая", каза още председателят. Наемът на стая, независимо от нейния вид, е около 80 лв. В СУ сумата е под 100 лв. и включва вода, парно.

Други университети обаче са с различен наем в зависимост от типа стая или блок, но това са университети, които сами си стопанисват общежитията и могат да направят такова разделение.

Наемът за месец на квартира в София е 500 лв., което според брокери е твърде висока сума за студентите и техните семейства. Тази година за пръв път от 2008 г. насам се отпуснаха 29 млн. лв. за ремонти на общежитията в страната. По думите на Вангелова сумата е била гласувана на първо четене, но на второ – не и реално пари не са били отпуснати. Затова и всеки университет гледа някак да се справи, както е правил през последни 8-9 години.

"Тоест със собствени средства, които в повечето случаи са много оскъдни, включвайки медицинските университети, където парите са малко повече, а общежитията изглеждат много добре", каза Вангелова. По нейни думи правителството трябва да се убеди, че това е наболял проблем и в бюджета за догодина трябва не само да се предвидят, но и отпуснат средства за ремонти на университетите.

До 2 седмици ще се събере комисия, която да обсъди какво ще прави с недостига на стаи. За момента идеята е там, където студентите са повече от наличната база, да бъдат изпратени във ВУЗ-ове със свободни стаи.

„Традиционно се знае кои университети имат недостиг и те си говорят помежду си, знае се къде има свободни места, които обаче не се запълват заради лошите условия“, коментира Вангелова, която направи прогноза, че репортажи за мухъл, падащи мазилки и счупени легла ще видим и тази година.