Студентски град не изглежда като студентски, а прилича на всеки друг квартал на София. Това споделиха студентки в анкета на БГНЕС.

Днешният студентски празник определено е различен – заради пандемията от коронавирус Студентски град в столицата - заведения, барове, дискотеки са затворени. За нерегламентирани сбирания не само в столицата, но предимно в курортите в страната днес и в сряда трябва да има проверки.


поред въведените противоепидемични мерки, не се допуска събирането на повече от 15 души на едно място.
 

Христиана е трета година студентка и не крие, че тази година Студентски град й изглежда празен.

Празно, не много празнично – така да кажа, заради мерките”, каза тя. По същата причина и самата Христиана няма да празнува тази година. Миналата година били с компания извън София.
 

Мария беше днес в Студентски град по работа, тя не е студентка в момента, била е такава и споделя, че на 8 декември се е напразнувала, взела си е всички емоции през годините, и сега предпочита „на топло и на тихо”.


Тя не идва често тук, но днес на студентския празник, той й изглежда пуст. „Не мога да кажа как празнуват днес студентите. Сигурно вкъщи, сигурно в домашна обстановка”, предположи тя.
 


Надежда и Борислав са двойка. Те са студенти – тя от една година тук, той трета. Надежда каза, че на студентския празник ще си празнуват вкъщи, сами, заради обстановката, а той я допълва, че тази година положението е такова.
 На студентския празник Студентски град ми изглежда доста по-спокоен от минали години”, споделя Надежда, а Борислав посочва: Не изглежда като Студентски град, и добавят, че прилича на всеки друг квартал в София.
 

Максим също срещаме в Студентски град на 8 декември. Той е първа година студент, от много скоро е в София и не може да каже дали днес Студентски град изглежда като всеки друг квартал, изглежда му добре. „Мисля, че всичко, което трябва да се състои, ще се състои. Да, с някакви мерки”, смята младият човек.
 

Студентският празник се чества официално от 1903 година, когато се е отбелязвал 15-годишният юбилей на Софийския университет и датата става празник на всички студенти в България. 8 декември по света се свързва и със смъртта на Джон Ленън.