28 хиляди души с абонаментни стикери за зоните за паркиране в София ще бъде компенсирани, като срока на талоните им ще бъде удължен с 2 месеца

Това реши Столичният общински съвет във връзка с неработещите синя и зелена зона в града по време на извънредното положение, обявено заради COVID-19.

Именно заради спирането на зоните голяма част от хората, които са с абонамент не са можели да паркират автомобилите си в близост до домовете си, се посочва в доклада. Зоните не работеха 1 месец и 22 дни, но се предлага компенсацията да бъде 2 месеца. По първоначални изчисления бонусът ще струва на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) 440 хил. лв. 

Временната отмяна на почасовото платено паркиране рефлектира и върху ползвателите на услугата "Служебен абонамент", които са предплатили за половин или една година. Те ще бъдат освободени от такса за периода, в който почасовото платено паркиране в центъра беше отменено. Тази мярка пък ще струва на ЦГМ 770 хил. лв. 

„Ползвателите на "Служебен абонамент", които са сключили договор преди 18 март и той е за период на действие след тази дата да бъдат освободени от плащането на сумата до изтичането на договора, но не за повече от 1 месец и 19 дни. 

Клиентите на ЦГМ, които имат сключени договори след 18 март ще бъдат освободени от задължението да плащат до 6 май“, решиха още съветниците.