В неделният ден по бул. „Възкресение“, централната улица на кв. „Факултета“ в столицата, стигаща в края си до ОУ „Тодор Каблешков“ цари оживление. Десетки безгрижни дечурлига тичат на воля из мръсните сокаци на ромския квартал с над 70-хилядно население.

Младежи на тумби от по десетина човека се движат навред, шляят се и из кв. „Красна поляна“ до близкия хипермаркет, пише "Труд". 

Каруцари возят отпадъци до импровизираните си складове за метали, дребни търговци продават на открито дрехи, зеленчуци и храни.

Никой не може да предположи, че тези български граждани са запознати с правилата на карантината и извънредното положение в страната, а се държат толкова безотговорно в този опасен момент.

Ще цитираме известния български специалист по национална сигурност Николай Слатински, който редовно пише предупреждаващи постове в социалните мрежи за нахлуващата чума на коронавируса.„Гетата, гетата, гетата!“, тръби за заразата в гъстонаселените ромски квартали професор Слатински.В своите тревожни изчисления той опира до едни критични и безотговорни 10% от населението ни и пита: „Как да обуздаем 10-те процента безотговорни????Те хвърлят съчки в кладата на пандемията. Всички ще изгорим заради тази наша 10-процентова свещена простота, по-скоро простотия! Господ като иска да накаже един народ, му отнема четири неща – акъла, отговорността, възпитанието и дисциплината…“

Снимки: Труд