Нямаме намерение да въвеждаме нови зони за платено паркиране, нито да увеличаваме цената на услугата. Това каза пред журналисти столичният общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков във връзка с приетия план за устойчива градска мобилност на Столична община, съобщава „Фокус“.

Документът обхваща периода до 2035 г. „Той има ясна изразена воля София да се приобщи към градовете с устойчива градска мобилност“, поясни той. „Ако в миналия век автомобилите бяха основен приоритет за придвижване в един град, то сега пирамидата да се обърне и да се даде приоритет на пешеходното придвижване в града, на велосипедното и на обществения транспорт“, коментира още Зарков.

По думите му в този план има над 200 мерки и препоръки. „Препоръчаните червени зони и увеличение на цени, които в последните дни се коментираха, със сигурност не са предмет на скорошно обсъждане. Нямаме намерение нито да повишаваме цената на зоните за платено паркиране, нито да въвеждаме нови зони, нямаме намерение да увеличаваме и техния обхват“, обяви Зарков. 

Вчера се появи информация, че Столичната община обмисля въвеждане на Червена зона за паркиране в центъра на София. Тя трябвало да обхване най-представителната част от центъра на града с най-голяма концентрация на административни, културни и обществени обекти. Отделно пък Синята зона да бъде разширена извън сегашните си предели. Според някои данни, в краткосрочен план се предвижда поскъпване на синята зона с 50%, което означава, че час престой там ще струва 3 лева.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ