Бум на уикенд туристите в София заради нискотарифните полети, констатират туристическите гидове, предаде БГНЕС.
„Имам чувството, че откакто започна да има повече нискотарифни полети до и от София, има огромен бум на туристите. И преди да има тези полети си имахме туристи, но след тях може би три-четири пъти повече хора идват”, заяви Деян Цвятков - гид от Free Sofia tour.

Най-много туристи идват от Западна Европа, САЩ и Азия. „Имаме много хора от Испания, Германия, Италия. София си става много хубава туристическа дестинация. Идват и млади хора и по-възрастни. Голяма част от туристите идват в столицата само за уикенда или си правят дълъг уикенд - за четири дни”, обясни Деян. „Обиколките ни започват от Съдебната палата, минаваме през историята на България и София, минавайки през центъра. Повечето хора са много изненадани за това, че имаме толкова богата история. Много от тях също се изненадват колко е чисто, подредено и зелено.

Впечатляват се от храм-паметника „Александър Невски”. Винаги като излезем зад ъгъла има едно възклицание, колко е голямо и красиво”, поясни гидът. Той е на мнение, че като цяло впечатленията на чужденците са, че българите са много гостоприемни, но се оплакват, че не знаем достатъчно английски, както и че няма толкова табели на английски.

Интересен факт за Деян бил, че има хора, които зарязват всичко и тръгват да обикалят света, за да се обогатят. „Много е впечатляващо, че в съвременната действителност човек може да бъде свободен, да зареже всички и да тръгне да пътува”, смята той. Пример за това е Антонио от Валенсия, Испания, който е решил да обиколи цяла Европа и е в София за два дни. „София е много красив град. Имате много забележителности, които могат да се посетят.

Наслаждаваме се, въпреки че днес е нашият първи ден, но вече сме много впечатлени от културата на града. България е по-историческо място от Испания. В Испания имаме може би по-хубаво време, но нямаме град като София”, заяви Антонио. Туристическо изложение в Хамбург, пък била причината, която довела Лайф от Германия в София, след което към Албена. „Централните части на София са много красиви, градът е привлекателен. Научихме много неща за историята ви, които не знаехме. Не съм бил в България, затова исках да я разгледам”, сподели Лайф.