Попълнете търсена ключова дума или фраза

Вече издават касова бележка и за смърт

https://blitz.bg/obshtestvo/stolitsa/veche-izdavat-kasova-belezhka-i-za-smrt_news783819.html Blitz.bg

Траурните фирми в София с касови апарати, само професионални каменоделци ще изработват паметници

София, България 27 Ноем. 2020, 07:25 796 прочита 0 коментара

Фирмите извършващи погребални и каменоделски услуги в София трябва да притежават електронен касов апарат и да удостоверят наличието му със съответното свидетелство.


Това е заложено в промените на наредбата за гробищните паркове и погребално-обредната дейност в София, приети от Столичния общинския съвет, пише Монитор бг.

Основният мотив за промените са липсата на Закон за погребалната дейност. С тях се цели постигане и поддържане на ред в гробищата, защита интересите на гражданите и общината.

С ясните правила също така се поставя за цел пресичането на злоупотреби и нарушения с погребенията в града.

Измененията целят и да се преустанови вандализма в гробищата, да се подобри охраната и вида на парковете в съзвучие с европейските практики.

Всички извършващи дейности, свързани с погребалната и траурната дейност ще трябва да подадат заявление в съответния район или в общинското предприятия „Гробищни паркове“, ако искат да извършват услуги на софийските гробища.

В него трябва да посочат точната дейност, която извършват, наименованието на фирмата, както списък на служителите, които ще работят на гробищата. Задължително е да бъде показано и удостоверение от РИОКОЗ и КАТ, че притежават катафалки.

София ще изисква също доказателство, че фирмите разполагат с работилница за каменоделски услуги с необходимите техники и материали. Каменоделците пък трябва да притежават свидетелство за професионална квалификация.

Всички тези документи ще бъдат разглеждани от специална комисия назначена от кмета на града Йорданка Фандъкова.

Комисията ще проверява пълнотата на представената документация и дали е в съответствие с изискванията в наредбата. Фирмите декларирали невярна информация няма да имат право да работят в общинските гробищни паркове.

Още преди две години Националното сдружение на общините инициира законопроект за гробищните паркове, гробищата, погребенията и погребалната дейност, изготвен от Сдружението.

Целта на законопроекта бе да се регламентират обществените отношения по предоставянето на тази услуга по по съвременни, европейски стандарти.

Tогава представителят на Столична община зам.-кметът Тодор Чобанов изтъкна необходимостта от регламент и инструменти, които да нормализират нещата в сферата на траурните обредни услуги.

В предложението на столичното кметство бе да включена и годишна такса в социално поносим размер, която всеки собственик на гробно място да плаща, а парите да се използват за поддръжка и облагородяване на гробищните паркове.

Таксата е отпаднала от новия вариант на наредбата.

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам