Екипи на „Софийска вода“ са работили по отпушване на канал близо до „Мол София“ на бул. „Александър Стамболийски“ на 12 август – понеделник.
 

Намерено е значително количество дунапрен вътре.
 
Отнело е над 5 часа на специалистите да отпушат канала и да премахнат дунапрена. Предполага се, че материалът е попаднал там умишлено.
 
Наложило се е рязането му, за да се отпуши канализацията. Не се знае откога е там дунапрена и кой е виновен за пускането му и какво се е целяло с това.
 
Материалите са обемисти и е било трудно да бъдат напъхани там, където са намерени.
 
Не е ясно колко време дунапренът е престоял в канала, нито кой е отговорен за недобросъвестната постъпка, както и мотивите на извършителя.
 
Със сигурност обаче е отнело доста време и усилия, за да бъдат вмъкнати подобни обемисти материали в тесния канал, още повече - незабелязано.
 
 
В канализационните съоръжения са откривани и далеч по-необичайни материали, включително автомобилни гуми. Дунапрен в този вид обаче до момента не е откриван.
 
„Софийска вода“ напомня, че за нормалното функциониране на канализационната мрежа са проблем дори и дребните отпадъци, които често попадат в нея.
 
Една мокра кърпичка, клечки за уши, хранителен отпадък или памперс, хвърлени в канала, са достатъчни да предизвикват „тапи“ в тръбите, а от там и тежки поражения на скъпоструващите съоръжения в пречиствателната станция.