До неделя се очаква да приключи полагането на нов асфалт на централния столичен булевард "Васил Левски“. След ремонта булевардът ще се сдобие с бус ленти. Едната, в посока Попа ("Патриарх Евтимий") вече е изградена. Това каза зам.-кметът по транспорт в Столичната община Евгени Крусев, който инспектира ремонтните дейности на място. Той подчерта, че тези ленти са с нови правила и от тях автомобилите ще могат да правят десни завои, пише Канал 3.

"На кръстовищата където се правят десни завои, ще може да се завива от самата бус лента. Тази възможност е продиктувана от промяна на Наредба 2, която беше приета в края на 2017 г. и реално този модел ще следваме при всички бус ленти в София“, заяви зам.-кметът.

Той обяви, че предстои да се преработят бус лентите по "Цариградско шосе“, "Сливница“ и "Данаил Николаев“. С въвеждането на бус ленти целим да направим по-атрактивен градския транспорт и да накараме шофьорите да слязат от колите си.

"По бул. „Васил Левски“ минават пет тролейбусни линии, които трупат закъснения в рамките на 7-8 мин., а в час пик те достигат и до 20 мин. Това закъснение те натрупват само в отсечката между "Граф Игнатиев“ и кръстовището при Ректората. Нашата цел е да дадем приоритет на градския транспорт, а не да стимулираме увеличаването на трафика“, каза Крусев.

Зам.-кметът добави, че на този етап не се предвижда изграждането на вело алея, както и че нова бус лента ще се изгради по бул. "Христо и Евлоги Георгиеви“, в отсечката между "Черни връх“ и "Драган Цанков“ като тя ще е само в посока към Националния стадион.

Крусев уточни, че утре ще започне полагането на износващия пласт асфалт по бул. "Васил Левски“, а в следващите два дни ще се извършат довършителни дейности и ще се положи настилка като в един от следващите уикенди ще бъде затворено и кръстовището на Ректората, за да бъде преасфалирано. Заради непостоянното време, той не можа да уточни кога точно ще се случи това.

Зам.-кметът подчерта, че качеството на ремонта се гарантира с постоянно присъствие на място от строителния надзор и дирекция транспорт на СО. Той поясни, че заради дъждовете ремонтите в София закъсняват с пет дни, но се надява при хубаво време строителите да наваксат закъснението.

Крусев обясни, че целта на общината е основните ремонти по транспортната инфраструктура да приключат преди 15 септември като някои ще продължат и след това. Той обяви още, че съвсем скоро започва и ремонтът на Източната тангента в София.