При зрелищна акция вчера, за която вече съобщи БЛИЦ, ГДБОП задържа няколко души за рекордна сделка с 50 картечни пистолета "Узи". Изключително бързото и точно оръжие, достатъчно да въоръжи цяло военно поделени, щяло да бъде изтъргувано на паркинг на "Била", а купувачите били турски граждани. Оказва се, че "продавачите" са двама синове и техния баща, пише "Телеграф".
Чужденците платили на посредник капаро от 2000 евро и в петък вечерта трябвало да предадат останалата част от парите. Когато търговците отишли на паркинга, вместо клиентите се изсипали антимафиоти от ГДБОП, които арестували всички по веригата. заради спряната рекордна пратка главният прокурор Сотир Цацаров ше награди лично наблюдаващия обвинител по случая и спецполицаите, които прихванали готвената сделка.

Разследващите започнали да наблюдават групировката от март. В нея били двама братя, баща им, русокосото гадже на единия и още двама посредници от периферията. Действали изключително конспиративно. 

"Когато ходеха на улицата, обръщаха се непрекъснато назад да видят дали някой не ги следи", коментира един от участниците в акцията. 

Екипите от Държавна агенция "Технически операции", която подслушва и следи подобни бандити, не изпуска подозрените. По време на наблюдението групата извършила една сделка с няколко пистолета, които били продадени на българи. 

Втората обаче щяла да бъде с 50-те узита. 

"Представете си какво би станало, ако това оръжие бъде пуснато на улицата", коментира вчера главният секретар на МВР Георги Костов. Било взето решение тази сделка да не се допуска. Тепърва ще се проверява дали оръжието е щяло да продължи към конфликтни военни зони в Близкия изток или е щяло да бъде препродадено на терористични организации в Западна Европа.