Столичният кмет Йорданка Фандъкова даде много важна информация тази сутрин по въпроса с водоснабдяването в София и сега, и в близко бъдеще.

"За София няма опасност да остане без вода. В язовирите „Искър” и „Бели Искър” има вода за столицата за години напред", това заяви в предаването "Здравей, България" Фандъкова.

"Посетихме пречиствателната станция в Бистрица, всички видяха, че нивата на язовирите се следят в реално време. Във всеки момент знаем какви количества вода има в системата на София. Нужните количества вода за София в язовирите „Искър” и „Бели Искър” има за години напред”, заяви още столичният кмет.

"Въпросът е какво е техническото състояние на мрежата. Рилският водопровод е стар, един участък от него е рехабилитиран, когато станах кмет. И в момента стават 2-3 аварии годишно, по информация на „Софийска вода", уточни Фандъкова и пак подчерта, че за София няма опасност да остане без вода.

Тя обясни, че е поставила ясно условията, при които да се разгледа въпросът водата за Перник да минава през системата на София.

"Първото условие беше да се гарантират количествата вода за София. Затова решението е да се подават допълнителни количества вода от водосбора, който захранва язовир „Белмекен”, към язовир „Бели Искър”. Това е решено, имаме официално писмо от екоминистерството, че такива количества ще бъдат осигурявани”, каза Фандъкова.


Както става ясно още вчера - вече са направени и тестовете дали през водната система на София могат да минат допълнителни 300 литра в секунда.