15 нови електробуса и 13 трамвая ще тръгнат по софийските улици през тази година. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред Канал 3. 

Тя обясни, че модернизацията на градския транспорт е една от основните мерки за справянето със замърсяването на въздуха. Изграждането на първия етап от третата линия на метрото пък ще спестява 90 хиляди тона вредни емисии годишно.

Фандъкова уточни, че през тази година ще бъдат пуснати 8 км от третия лъч, а други 4 ще бъдат завършени.

Друга мярка на кметството за борбата с мръсния въздух е безвъзмездна подмяна на старите печки на дърва.

Градоначалникът уточни, че вече има голям интерес към програмата, в която са инвестирани 57 млн. лв. за подманята на печките на 20 000 домакинства.

Относно съвместната акция на Столичния инспекторат и Пътна полиция за засилени проверки на колите замърсяващи въздуха Фандъкова каза, че са проверени 240 превозни средства, като едно е спряно от движение, а на 10 са наложени санкции.

Тя коментира и идеята на Министерствата на икономиката и екологията в София да бъде изграден завод за рециклиране на строителни отпадъци. По думите идеята се е коментирала вече в общината.

Фандъкова определи като спекулации и манипулации критиките на опозицията на ГЕРБ в Столичния общински съвет, че инвестициите в кварталите не са достатъчни, а парите се раздават според партийната окраска.

„Всички инвестиции в София са кварталите. Нима големите инфраструктурни проекти не са в кварталите? Метрото в „Овча купел“ не е инвестиция в кварталите ли“, попита Фандъкова и допълни, че работи с всички районни кметове, които имат желание да работят.

Кметът на София обяви, че общината има ясни приоритети, които са заложени в бюджета за 2020 г. - развитието на инфраструктурата, образованието и екологията. Фандъкова изтъкна също, че за последните години София е един от градовете с най-висок темп на растеж на БВП на глава от населението.