В дните на светлия празник ще Ви разкажем за една благородна инициатива. Малки жестове, с които Хора показват своята съпричастност към нуждаещите се свои съграждани, пише Глас бг.

Може би много от Вас са виждали подобна гледка - кутия, касетка или просто оставена торба, в които има хранителни продукти.

А понякога може да има и кратък текст. Той е различен, но идентичен в посланието си: "Ако имаш, остави, ако нямаш, вземи." 

Точно тези думи може да прочетем написани с черен маркер върху дървената касетка, прикрепена за дърво в София.

Вътре може да видим традиционни за празника продукти - козунак и сладкиш. Жест, сторен от неизвестен с добро сърце, който ще даде надежда и частица настроение на човек, изпаднал в нужда.

В празничните дни, милосърдието трябва да е центъра на празника ни. Не почивката от работа, не трапезата, а именно то. Защото  Великден е символ на упованието, надеждата и вярата в доброто. Празникът се намира в един от най-красивите сезони, в който цялата природа се пробужда за живот.

Точно така, както според Евангелието след смъртта си Иисус Христос възкръсва и се превръща в надежда за спасение.

А днес, в наши дни, подобни жестове показват ясно, че въпреки забързания свят, в който живеем, нуждата на ближния не е напълно забравена, но намира отклик в сърцата на милосърдни хора.

Снимката, споделена от Борил Кръстев, събира множество положителни коментари и всеобщо одобрение. 

"Нека са живи здрави хората, които правят това е много хубаво, защото имам много нуждаещи се хора бъдете живи здрави", пожелава Иво Каменов.

Положителното е, че за много наши съграждани милосърдието не е запазено за празници, а е част от живота им. Нека да си спомним за една подобна инициатива, от която ни дели близо година.

Тогава жители на градове в страната оставиха чанти с храни, за тези които имат нужда на различни обществени места. Нека не забряавяме, как из цялата страна малки и големи събират капачки, а средствата се влагат в различни наболели здравни каузи.

В сезона на абитуриантските балове също не липсват добри дела, много младежи изказват желание да дарят своите прекрасни рокли и костюми безвъзмездно, а други са готови да осигурят транспорт.

Нека на Възкресение Христово вникнем в духовното измерение на празника, част от който е съпричастността към ближния, която може да се изрази в подобен, дори малък жест.