Мярката "зелен билет" за борба с мръсния въздух даде своят ефект, 30 000 души се възползваха и половината са нови пътници, основно те са ползвали метрото. Това каза пред БНТ заместник-кметът на София Евгени Крусев.

Относно липсата на "зелени билети" той обясни, че когато са свършвали, през деня са били зареждани контролно.


"Имахме задачата да снабдим над 500 превозни средства, както и стационарни пунктове в София, на някои места бяха свършили и са зареждани контролно през деня", заяви столичният зам.-кмет.

Крусев обясни, че за замърсяване на въздуха се информира през интернет страницата на Столична община, както и по електрическите табла на спирката, чрез медиите и социалните мрежи.

Той отбеляза, че в борбата със замърсения въздух се включват и транспортните средства на общината.

Заместник-кметът на София заяви, че всички нови превозни средства на градския транспорт са или на природен газ, или на електричество.

"Не купуваме дизелови автобуси, обновяването на автобусния парк тече с пълна сила. 160 нови превозни средства предстои да се закупят. Засега има около 200 дизелови автобуса в отдалечени линии, предстои да бъдат и премахнати, но не се знае какъв е срокът", посочи Крусев.

"Ще има реконструкции на паркове и озеленяване в "Младост" и "Западен парк". Залагат се средства за озеленяване и на междублокови пространства", открои той.