В София се случват чудесни неща. Случват се и недобри. Затова, когато се ангажира гражданската енергия в защита на София, първо трябва да се разграничат двете: позитивните и негативните. Организираните протести срещу сграда ДИАМАНТ в квартал „Изгрев“, която строим ние от АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ, не правят това. Толкова ли е трудно да се повярва в доброто, положителното, креативното и красивото, което се вижда в нашата европейска столица? Наистина ли не се разпознава иновативността в архитектурата, качеството на градежа, грижата за средата, които предлага една компания с безупречна репутация?
Често под призива „Да спасим някое кътче от София“ се има предвид да се спрат строителните работи, сякаш те са „разрушаване”, а не „съзидаване”. Не се воюва за съхранението на природна красота, исторически паметник, културна забележителност. Не, борбата е да си останат нещата същите. Предпочита се мястото да стои занемарено, неосветено, с неподдържана растителност и боклуци, с хаотично паркиране; да си бъде грозно и дори опасно. Да пустее с десетилетия, вместо в него да кипи живот. В такава победа на пасивността над строителните работи няма нищо добро за София.
Знаем: може да се строи зле и може да се строи добре, но АРТЕКС ИЖЕНЕРИНГ строи добре. Това се вижда с всяка негова сграда в София, никоя от които не е анонимна. Вижда се по подобрената инфраструктура на района, по зелените площи, безукорното строителство и европейския облик. Защо конкретно високата сграда ДИАМАНТ е добра новина за квартал „Изгрев“?

ДИАМАНТ разгръща потенциала на своята среда
Много преди ДИАМАНТ тук е бил  завод„Фурнир“ и стари производствени сгради в съседство. На територията на бившия завод е бил създаден нов квартал – квартал 1, местност „Дианабад-Запад“. Днес Сграда ДИАМАНТ на АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД се строи в частен урегулиран поземлен имот в този квартал 1:  УПИ V-1226,1227,2165 отреден "за обществено делово обслужване, жилищно строителство подземни гаражи и трафопост". Зоната е СМФ.Със строителството на сградата се събужда за нов живот едно запустяло място, усвоява се нова площ за жилища, офиси, паркова среда, места за отдих,рекреация и спорт вътре в самия град.

ДИАМАНТ се грижи за зеленината
За какво презастрояване става дума, когато параметрите на сградата са едва 16,2% плътност на застрояването, при положение че Общият устройствен план на София допуска до 60% плътност на застрояването в зоните СМФ, каквато е тук. Богатото озеленяване е с площ 1887 кв. м или повече от 40 % от площта на имота. Осигурените 178 паркоместа (вместо изискваните 130) в подземни гаражи означават, че край сградата ще има парково пространство за разходки и игри, а не за коли. Както се вижда по другите сгради на АРТЕКС, зеленината е опазвана, поддържана и всичко това се прави от фирмата вече 23 години и ще продължи да се прави и за бъдещето.

ДИАМАНТ е висока сграда
Да, тя е висока, но защо това смущава в модерна София? Високите сгради внасят динамика, ритъм, модерност в облика на града. Столиците са разпознаваеми по т.нар. skyline, по очертанията на града в небето; защо в София да не се строят високи сгради? Впрочем според споменатия по-горе Общ сградоустройствен план на София за зона СМФ няма ограничения във височината на застрояване при спазване на нормативно изискуемите отстояния до сгради през улица, в имота и в съседни имоти, а и до границите на УПИ. ДИАМАНТ спазва това. Височината е 67,5 метра и тя е съизмерима с височината на построените преди години шест високи блока в съседните квартали.

ДИАМАНТ е стабилна и сигурна сграда
Осигурена е за сеизмичност IX степен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник. Противно на предубежденията, в земетръсна София е далеч по-сигурно да живееш в такава висока сграда, отколкото там, където домашни майстори са „прекроявали“ пространствата на магазини и жилища с бутане на стени. Вложените суровини и материали са с доказан произход от проверени производители и доставчици и са от най-висок клас. Сграда ДИАМАНТ  е строителен продукт 2016-2017 година.
ДИАМАНТ не разхищава ресурси – у дома и в града
Жилищата в компактна и споделна среда изразходват значително по-малко ресурси, отколкото разпръснатите на голяма площ. Сградата е разположена така на терена, че пространствата да бъдат оптимално ослънчени. Материалите и приложените технологии правят дома не само шумо- и топлоизолиран, но и с ниско енергийно потребление.

ДИАМАНТ може да създаде общност
Нека разграничим тази сграда от унифицираното високо строителство от миналото, от вертикалните комплекси от спални. ДИАМАНТ е замислен като предразполагаща среда за човека, за семейството, за гостите. Самите жилища започват след петия етаж, а до него има огромни фоайета, външни и зимни градини, спортен център, места за срещи и разговори, детска площадка. Създават се предпоставки за създаване на общност: динамична и позитивна.

ДИАМАНТ е нещо ново
Сградата е дръзка, неконвенционална, различна. Тя не повтаря познатото, не е клише, а е иновативна. Тя ще се впише и ще се открои в своята среда: с динамиката на силуета си, с безброя прозорци, които пропускат и отразяват слънцето, правейки я въздушно лека и грациозна. Подобна естетика впечатлява. Но преди всичко – ДИАМАНТ е стойностен продукт, полезен за своята среда и за хората: обитателите, живеещите наоколо, за гостите на София. Не очакваме тя да бъде оценена по достойнство веднага, но отказваме да я оставим заложник на неразбиране, злонамереност и политически игри...

Впрочем в София чудесните неща не се „случват“. В живота на една столица чудесните неща не са въпрос на случайност, на някаква лотария. Всичко хубаво, което е полезно и има бъдеще, е резултат на много мислене, усилия, труд, ресурси и вяра. То е резултат от взаимодействието на предприемачите и столичните общини с техните кметове, като и двете страни проявяват инициативност, трудолюбие и грижа за бъдещето. Подклаждането на враждебност към която и да е от тези две страни вреди на всички нас.

АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ е изцяло българска архитектурно-строителна компания, която строи само в София. Нашият втори клиент е винаги столицата ни и каквото и да правим, то е съчетано със защита на нейните интереси. Като професионалисти и като граждани ние участваме в този процес на обновление, модернизиране и разхубавяване на нашия град. Вярваме, че сме сред тези, които ускоряват този процес, и сме решени винаги да бъдем на най-високо равнище. Ние, работещите в АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ, не искаме да разпиляваме тази енергия в отхвърляне на неоснователни, неистинни обвинения , предизвикани от протести. Тя ни трябва за работата.