Жителите на ж.к. "Красна поляна", за които вчера БЛИЦ съобщи, че излизат на протест, разказаха пред Bulgaria ON Air потресаващи истории за това на какъв тормоз са подложени от ромите, настанени във Виетнамските общежития.
"Не за първи път се събираме, от много години насам искаме обшината да реши проблема ни. Това е едно ежедневно, еджеминутно битово насилие – няма човек от семействата ни, който да не пострадал многократно, било от побой, обиди, нецензурни изрази или грабеж", споделя отчаяна гражданка.

"Унищожиха целия квартал. Не останаха градинки, нито дървета, защото те се движат главно с каруци. Имало е два случая, когато коне влязоха в двора на 92 училище и то през голямото междучасие. Шумът от т.нар. цигански сватби е постоянен - в 2 ч. през нощта, всяка събота и неделя...постоянно. Всеки ден от уредбите звучат маанета. Ние като ги помолим да спрат, получаваме отговор със страховити заплахи за изнасилвания и побой или изрази от типа: "Знам къде живееш", добавя жителката на квартала.

Друга софиянка, която преди време е живяла именно там, но заради ромите е била принудена да се премести, добави: "Живяла съм в блок 11, гледащ право към Виетнамските общежития. В съзнателния ми ранен живот, когато бях дете, в моя апартамент, който е на 1 етаж, многократно се влизаше и се крадеше. Много хора от същия блок в момента поставят решетки на прозорците". "За ромите е нормално да се правят деца от деца. Какво можем да очакваме?!", запита тя.