Жители на кв. „Манастирски ливади“ се оплакват от системно обгазяване от съседна сграда, която няма Акт-16, но въпреки това в нея живеят хора, по всяка вероятност – бездомни. В сигнала се вижда как от сравнително новата сграда – построена през 2000 г., излиза черен пушек.

„Редовно горят отпадъци и пластмаса. Това нещо ни обгазява брутално. Не знам дали имат някакви нормативни актове. Има две изоставени сгради на ниво груб строеж, в които живеят хора.


Предполагам, че това са клошари“, каза Людмил Елшишки пред bTV. По думите на мъжа, подал сигнала, хората от квартала многократно са подавали сигнали към общината. Викали са и полиция, която дошла на място, но само констатирала, че обитателите на сградата получили разрешение от собственика да живеят вътре.

Зам.-кметът на район „Витоша“ Кънчо Кънев поясни, че от местната администрация са идвали на адреса многократно.„Направени са около 5 проверки – хората са били изнасяни.

Преди около 10 дни отново бяхме на място рано сутринта – изнесохме ги, закарахме ги до районното, но очевидно те са се върнали. Извикали сме пожарната, за да могат да се вземат мерки. От една година се опитваме да се свържем със собствениците, но удряме на камък“, посочи Кънев.

Той обясни, че най-вероятно общината ще трябва да се намеси, въпреки че нормативно такъв механизъм не е предвиден, но така или иначе в сегашната ситуация отново се хаби ресурс в опити да бъде овладян проблема.