Във втория по-големина район в София предстоят три вида избори – за президент на страната, за референдум и за кмет на район. 88 882 са жителите, имащи право да упражнят своя вот в столичния район „Младост”. Те ще могат да гласуват в една секция.
Решението на Централната избирателна комисия бе упражняването на вота да става на две различни места – едната секция да е за президентската надпревара и референдума, а другата за местен кмет. Парламентът обаче реши да обедини двете секционни комисии с промените в Изборния кодекс 10-на дни преди изборите.

Причината за провеждането на частичните местни избори, година след редовните такива, е подаването на оставка на кмета д-р Цвета Авджиева, издигната от ГЕРБ, след серия от протести през лятото на 2016 г. Те се проведоха срещу план за строеж в междублоковото пространство в "Младост“ 1. Недоволството продължи със събирането на подписи срещу строежи в зелените площи в района.

Тази година кандидатите за „Младост” са 13, като петима от тях – ген. Стефан Стефанов, издигнат от БСП; Васка Горанова, издигната от АБВ; Мария Цветкова, кандидат от Обединени патриоти; Людмила Божилова от Реформаторски блок и Венци Мицов от „Глас Народен“ и „Зелените“, бяха в битката за кмета на района и през 2015 г.

Останалите присъстващи в листата за настоящите избори са Мария Илиева, издигната от ГЕРБ, Десислава Иванчева – независим кандидат и председател на инициативен комитет „За зелен Младост”, която бе активна по време на протестите, довели до оставката на д-р Цвета Авджиева.

Други кандидати в листата за кмет на втория по големина район в София са Момчил Якимов от ДЕОС, Елена Карабойчева, издигната от „Нова Алтернатива”, както и Магдалина Ръжева от „Движение 21”. Актьорът Емил Емилов е кандидат на Българската социалдемократическа партия, а Иван Атанасов – от „Евролевица”. От партия „Движение за радикална промяна Българската пролет” са издигнали Феодор Марчев.