Стотици сватби ще бъдат извършени днес в страната, заради смятаната за щастлива дата 08.08.08. Според нумерологията цифрата осем означава ново начало и нов живот. В християнството пък тази цифра символизира вечността и безкрайността.
В София днес ще има повече от сто сватби, съобщиха от Столичната община. Датата избраха младоженци, които вярват, че струпването на три осмици ще им донесе късмет и щастие в живота. Най-силно вярващите в магическата сила на числото младоженци са резервирали днешната дата още преди една година. Те са убедени, че струпването на еднакви цифри е добра поличба за дълъг и щастлив семеен живот. Броят на сватбите днес в София многобройно надвишава броя на браковете през други дни от годината. В седемте ритуални дома в столицата се извършват средно по шест хиляди бракосъчетания годишно.

Същото ще е и в много градове от страната. Кметът на Несебър Николай Димитров лично дава старт в 8 часа и 8 минути. 17 сватби ще има в Русе, а заради големия интерес към датата в Стара Загора церемонията по бракосъчетание ще бъде съкратена. В Пловдив за 8 август са предвидили да сключат брак 13 двойки. За пръв път сватби ще има на паметника Альоша и на Античния театър. 26 са бракосъчетанията във Варна, 9 – в Добрич и 3 в Ловеч. Православната църква не извършва венчавки, защото в навечерието на големия празник Успение Богородично на 15 август текат дни на пости. /БЛИЦ