Няма никаква опасност от аварии в "Кремиковци", тъй като подаването на газ, ток и суровини е в минималните граници за подържане на дейността. Това заяви оперативният директор на комбината Пламен Стоянов.
Той допълни, че газоподаването за комбината ще бъде спряно от 1 август. БЛИЦ припомня, че по-рано заместник-председател на синдикалната организация на КНСБ в "Кремиковци" Ренета Петрова съобщи, че
ръководството на комбината обявява извънредно положение, защото е спряно подаването на газта.  Има опасност от взривове при спиране на подаването на газ и това е причината за обявяването на извънредно положение, което се случва в момента, каза Ренета Петрова.  Ръководството на комбината ще изпрати информация до всички институции за обявеното извънредно оположение и на място трябва да дойдат пожарната и Гражданска защита. Започнала е вече процедурата по обезопасяване на съоръженията. Работниците имат техническа готовност да свършат тази работа, но при евентуални взривове най-сериозно ще бъде застрашен техния живот, каза Петрова. Тя коментира, че ако има взривове Челопечене ще бъде просто фойерверки. Никога до сега газта в комбината не е спирала, обясни тя. Синдикатите настояват правителството да вземе мерки за незабавното възстановяване на газоподаването. Апелираме към премиера още днес или утре да направи всичко възможно, за да излезе решението на съда за обявяване в несъстоятелност на "Кремиковци" и да влязат синдици, каза тя. Това е безпрецедент и правителството ще остане в историята с позорния факт, че е затворило "Кремиковци". До тази ситуация се стигна заради бездействието на комбината, каза Петрова. По думите й ръководството на комбината подготвя в момента декларация адресирана до правителството, президента и всички институции в държавата, в която пише, че вече не носи отговорност, защото обявява извънредно положение при което има опасност за живота на хората.

"Булгаргаз" не е спрял газоподаването към „Кремиковци”, заявиха пред Дарик от газовата компания. От месеци комбинатът работи на санитарен минимум, колкото да се поддържат топли пещите. „Булгаргаз” е изпратил предупредително писмо до ръководството на „Кремиковци”, в което се казва, че ако не бъдат платени задълженията към газовата компания поне за юни, газоподаването ще бъде спряно.
"Булгаргаз" са предупредили, че ще спрат подаването на газ към "Кремиковци", заяви лидерът на синдикалната организация "Подкрепа" в комбината Людмил Павлов, уточнявайки, че спирането ще бъде поетапно и започва от първи август.
В едноседмичен срок подаването на газ ще бъде спряно изцяло и производствата, които зависят от него ще преустановят дейността си. Причината за спирането на доставките е, че не се обслужват задълженията към държавния доставчик. Людмил Павлов поясни и че в момента оперативните ръководители са изготвили декларация, адресирана до правителството, в която настояват държавата да реши какво ще прави с комбината.
БЛИЦ припомня, че в 14-дневен срок Софийски градски съд ще се произнесе по искането за обявяване на "Кремиковци" в несъстоятелност. Искът беше заведен от компанията на Константин Жеваго "Руа инвест енд трейд инк." и още пет дружества, сред които "Пещоремонт".
Комбинатът най-вероятно ще бъде обявен в несъстоятелност, заяви преди дни адвокатът на фирмата на Константин Жеваго "Руа инвест енд трейд инк." Николай Стойнов. Причината е, че дружеството дължи 1,6 млрд.лв. на няколко фирми, без в посочената сума да е включен облигационният заем. Ако този облигационен заем, който е станал предсрочно изискуем, бъде включен към дължимото от "Кремиковци", размерът на сумата на задълженията на завода става над 2 милиарда лева, каза адвокатът Николай Стойнов. От "Кремиковци" днес са внесли становище до съда, в което се заявява, че заводът е в състояние на платежоспособност. Според Стойнов обаче експертизата, която е била представена в съда, сочи обратното. Той добави, че дружеството не е в състояние да обслужва задълженията си към своите кредитори. Юрисконсултът на "Кремиковци" Тодор Чорбанов заяви, че е поискал от съда да се произнесе обективно за състоянието на "Кремиковци". Според него приоритет на съда е да реши дали "Кремиковци" е неплатежоспособен и дали да се открие процедура по несъстоятелност. На заседанието не е обсъдено евентуално разпродаване на части на комбината. /БЛИЦ