Приза Лидер в туризма на Балканите получи Пловдив преди броени минути! Това се случи на официална церемония "Балкански награди за туристическата индустрия 2016", стана ясно от публикувано съобщение във Фейсбук на Visit Plovdiv, цитирано от TrafficNews.

Градът все по-успешно се развива като водеща дестинация за културен, събитиен, винен и религиозен туризъм в страната. Церемонията се състоя тази вечер в луксозен столичен хотел, съобщават организаторите от ВИП Комюникейшън.

Един от най-старите градове в Европа пази не само огромно културно и археологическо наследство на града - повече от 700 културно-исторически забележителности и над 300 000 движими културни паметници, с находки от седем археологически периода, но има и поредица от амбициозни проекти, част от стратегията на Община Пловдив за развитието на града.

Много от забележителностите на града днес са напълно обновени. Капанът се превърна в първия квартал на творческите индустрии в сърцето на града, със своите над 60 самостоятелни локации. В напълно обновения Природонаучен музей се намира първият в страната 3D планетариум.

Малката базилика и Римският стадион са не само уникални туристически обекти, но и любими места за пловдивчани и гости. В момента усилено се работи по реставрацията на Епископската базилика - най-голямата раннохристиянска базилика на Балканите, с която Пловдив ще кандидатства за включването й в списъка на обектите, признати за културно наследство от ЮНЕСКО. На територията на  Стария град бяха реставрирани и открити Антовата къща, къща „Бирдас" и най-старата и импозантна къща – перлата „Клианти".