Кирил Петков и Асен Василев решиха да се пренасочат към политиката, което трябва да се приветства. Българската политика има нужда от нови формации, които да могат да обединяват и представляват по-големи групи от хора. Един ярък и нов субект доста ще размести пластовете и ако това се случи, шансовете да се състави правителство са добри.

Това заяви председателят на Съвета за стратегическо развитие при президента Румен Радев - проф. Александър Маринов, в студиото на "България сутрин".

По думите му влизането на Петков и Василев в политиката е изцяло техен избор и инициатива, а не проект на Радев. Проф. Маринов се надява начинанието на двамата бивши министри да е успешно, тъй като България имала нужда от промяна.

"Надявам се да бъдат част от промяната и то тази промяна, от която обществото има нужда. Тази надежда не е безпочвена, тъй като и двамата в своята, макар и кратка дейност като служебни министри, направиха много да покажат какво и как трябва да се промени", отбеляза съветникът на президента.

Маринов не вижда причина за безпокойството в редиците на БСП и не смята, че евентуална партия на Петков и Василев ще търси да отнеме техен електорален сегмент. 

"Не ми се струва правдоподобно точно тези хора да уговарят структури на БСП да преминат към тях", категоричен бе гостът в студиото.

Според него има голям брой българи, които не харесват съществуващите партии. Затова е и малко вероятно нова формация да се опитва да отцепва парчета от тях. Вместо това те ще търсят нови избиратели.

"Ако участниците в изборите са същите, няма аргументи за сериозна промяна. Най-вероятно ще се изправим и пред по-ниска активност. Ярък и нов субект обаче доста ще размести пластовете, не защото ще вземе от другите, а защото ще привлече нови избиратели. Ако това се случи, тогава шансовете да се състави правителство са добри", прогнозира проф. Маринов пред Bulgaria ON AIR.