В края на януари започва и изграждането му в „Младост”
Започва разширяване на столичното метро от ж.к. Надежда до бул. „Черни връх”. На символичната първа копка на проекта днес се събраха столичният кмет Бойко Борисов, транспортният министър Петър Мутафчиев и вицепремиерът по усвояване на европейските фондове Миглена Плугчиева.
„Очакваме и останалите бенефициенти по европейските програми да подготвят проектите си. До един месец трябва да започне проекта за автомагистрала Струма, проектът за връзка между АМ Хемус и Околовръстното шосе на София при с. Яна, както и участъка между Свиленград и Турция”, обяви Мутафчиев. Според вицепремиерът Миглена Плугчиева, този проект е много важен и е резултат от дейността на Столична община, Мотрополитен и проектанти. Тя смята, че за българските граждани е важно да има качествени инфраструктурни проекти, защото така ще се даде знак, че България може и е отговорен член на ЕС.
Водещата на церемонията по първа копка направи гаф, като се опита да пропусне да даде думата на кмета на София Бойко Борисов. Столичният кмет реагира на това като каза, че за да се направи ПР на правителството, може и да не му дават думата. „Докато правителството връща пари или му отнемат пари, във София започва най-големият проект, с който метрото ще стига от ж.к. Надежда до бул. „Черни връх”.
В края на януари ще започне строителство и в Младост, заводът ни за битови отпадъци също ще мине, ще усвоим и парите по ИСПА”, каза Бойко Борисов. Проектът за разширение на софийското метро е първият за стотици милиони, които Столична община усвоява. С тези 220 млн. евро кредит, които взехме, ще докараме метрото от Обеля. През януари стартираме строежа от „Младост” до „Цариградско шосе”, обясни още Борисов. „Седем открити метростанции ще бъдат изградени. Ще се измъчим до 2014 година, но след това ще имаме метро”, каза още столичният кмет.
По отношение на протестите на хората в Суходол срещу депото за отпадъци, Бойко Борисов каза, че хората трябва да изтърпят още 1-2 години, след което София ще има съвременен завод за битови отпадъци. /БЛИЦ