До този момент от сайта на Шоуто на Слави са изтеглени около 60 хиляди бланки за участие във виртуалната подписка за искане за референдум относно въвеждането на мажоритарна система. Това съобщи сценаристът на шоуто Иво Сиромахов по Бтв тази сутрин. Според него инициативата е започнала, тъй като в страната ни нямало достатъчно демокрация и народът не е питан за нищо.
Целта на инициативата е да се говори за мажоритарните избори, тъй като политиците винаги подменят темата, обясни Сиромахов. Като няма газ, се говори за АЕЦ “Козлодуй”, вместо за мажоритарната система, се говори за избори 2 в 1, добави той. Докато политиката се разглежда като средство за препитание и за правене на бизнес, това няма да се промени, твърди сценаристът. Според него хората трябва да откажат да обслужват тази система, а това можело да се случи само с мажоритарни избори. Партийните сатрапи няма да могат да влияят толкова силно в политиката, категоричен е Иво Сиромахов. Целта е да се изваждат личности, които ще носят отговорност, а не някакви послушковци да влизат в парламента и да мълчат през повечето време, коментира още той. Сиромахов се обяви против смесената система. Все едно на Запорожец да сложиш двигател на Мерцедес, категоричен е той. През последните 20 години обаче каквото и да се е случило у нас, е станало само чрез павета. Единственото демократично средство, което работи, е революцията, каза още сценаристът.
В тази връзка бившият член на СДС, сега на клуб “Нова десница” Велислав Величков коментира, че за последните 12 години от събитията от 4 февруари 1997 година не са се случили никакви промени. Политиците само си сменят местата. Партиите са лидерски – на Иван Костов, на Ахмед Доган, на Бойко Борисов, на Симеон Сакскобургготски, личности, които обслужват себе си, подкрепяни от малък кръг семеен бизнес. Бизнесът започна да определя правилата в политика, коментира Величков. Затова той изрази подкрепа за въвеждане на мажоритарната система като първа стъпка към подмяна на политическия модел. /БЛИЦ