“София – чиста европейска столица” е мотото на подписката около, която граждани се обединиха на протестен митинг пред читалището в кв. „Суходол”. „Борисов - премиер = България - сметище” и „Борисов, не пренасяй „Суходол” във всеки дом” са надписите на плакатите, които недоволните жители на столичния квартал са издигнали на площада. Снимки на препълнени кофи с боклук илюстрират ситуацията в града.
Суходолци искат прозрачност при избора на преработваща технология за боклука, която да не застрашава живота и здравето на хората. Те настояват още и затваряне на сметището край „Суходол”. Подписката ще тече в продължение на месец не само в квартала, но и в целия град.
Венцислав Божинов, председател на Сдружението за защита живота и здравето на гражданите на „Суходол”, заяви, че подписката ще бъде внесена в Европейската комисия. Той припомни, че сдружението е внесло петиция в Комисията по петиции в Европейския парламент. Комисията е разгледала петицията и ако столична община в 3-месечен срок не реши проблема, ЕК ще стартира наказателна процедура./БЛИЦ