С олекотен режим на работа стартира настоящата учебна седмица за всички школа. Вместо да бъдат в пролетна ваканция, от днес до четвъртък учениците ще имат различни занимания рамките на до 4 часа всеки ден, уточнява в. Монитор.


Така едновременно децата ще си отпочинат от натрупаната умората от дистанционното обучение, но и ще има какво да правят през деня, за да не обикалят паркове и градинки, докато родителите им работят.

По време на Страстната седмица учителите от великотърноското Основно училище „Бачо Киро” ще съчетаят учебния материал с интересни и забавни упражнения. Директорът на училище Владимир Николов е и преподавател по история. Още преди първата грипна ваканция учениците е трябвало да изготвят презентации за историята на рода си.

След нея обаче така и не е останало време децата да споделят пред съучениците си за своите баби и дядовци. Затова и в периода на олекотена работа Николов ще ангажира вниманието на учениците с техните презентации. За друга група ученици пък е подготвил урок, свързан със спасяването на българските евреи. Те ще трябва да достигнат сами до отговорите, изпълнявайки поставените от учителя задачи.

Интересни занимания ще имат и учениците на химия, физика и човек и природа на госпожа Руска Христова. Децата ще наблюдават в час експерименти, които тя е записа предварително. На база видяното те ще приложат своите знания от изучения дотук материал и ще трябва да анализират видения опит.

„В природните науки наблюдението и експериментална дейност са философия на работа. Това е изключително интересно за учениците, защото не ги натоварва да учат материал. Освен това, трябва да умеят да приложат знанията, които трупа получават”, сподели учителката.

По физика Христова ще демонстрира експерименти с лещи, а след това децата трябва да определят фокус, оптична сила на леща.

По химия пък е учениците ще трябва да определят Ph на разтвори, които се използват в практиката. Във видеото те ще видят чай, ябълков оцет и база резултатите, които те наблюдават, ще трябва да анализират характера на разтвора. Христова ще предложи и на самите ученици да направят вкъщи опити за водата.

Учителката ще ги запише предварително, за да могат да видят последователността на действията, за да могат да ги реализират вкъщи. Например, на дъното в съд с вода учениците ще трябва да поставят черен картон и ще трябва да капнат безцветен лак, да изчакат малко.

„След като и извадят картона, на него ще е останала цветна картина. След това тази картина може да се свърже със спектъра на светлината, окото. Това е експеримент, който всеки ще направи вкъщи, и е напълно безвреден”, обясни учителката и допълни, че по-опасните опити се правят от нея, а учениците само анализират.

В заниманията за следващата седмица ще се включи и педагогическият съветник на училището Даниела Стоянова. Тя сподели, че е предвидила занимания, които да бъдат посветени на физическото и психологическото здраве на децата.С помощта на презентации и дискусии, тя ще обсъди с тях как да предпазят очите си.

Стоянова ще покаже лесни упражнения за отмора, които след това децата да правят сами вкъщи. Друга от темите, която ще обсъждат е тялото и как да се предпазят от болки в гърба. За седмокласниците, на които им предстои да кандидатстват в гимназия, пък е предвидила дейност за кариерно ориентиране. Те ще попълнят различни въпросници, ще поговорят за най-подходящата професия за тях, както и кои са тези на бъдещето.

Активните учителите през първите три седмици със заслужена почивка
Учителите, които са работили активно със своите ученици още от старта дистанционното обучение и през първите три седмици нямат пропуснати часове, могат да излязат в заслужена почивка. Те могат да си пуснат отпуска, но това не означава, че техните ученици нямат да имат часове. „В дните на облекчен режим на работа и децата ще бъдат ангажирани, но не по учебната програма. Задължението на директора е да осигури друг представител от своята колегия, който да достави на децата и родителите форма на ангажираност, ако някой от учителите излезе в отпуск”, обясни шефката на столичния образователен инспекторат Ваня Кастрева.

Тя обясни, че ако става дума за начален етап, където класният ръководител води всички почти основни предмети, заниманията могат да се проведат от учителя от занималнята или пък този по физическо възпитание. Кастрева посочи още, че училищният психолог също може да организира занимания по интереси. „Важното е директорът да е намерил занимания на децата, въпреки отпуска на някои от учителите”, подчерта шефката на инспектората.

Във великотърновското училище обаче всички учители ще работят. Директорът на ОУ „Бачо Киро” обясни, че са обсъдили възможността за отпуска, но са решили всички преподаватели да работят

„Време е да поемем отговорност и да правим добри дела. Всички ще работим, за да подкрепим усилията на тези родителите, които са на първа линия в борбата срещу коронавируса”, сподели Владимир Николов. Той допълни, че ако е необходимо, неговите колеги ще работят и през летните месеци, за да помогнат на лекари, сестри, полицаи и всички ангажирани.