Спекулира се с темата дали туристите внасят коронавирус или става въпрос за вътрешна циркулация, така коментира причините за увеличението на случаите на ковид проф. Мира Кожухарова, главен съветник на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров по bTV. Тя прогнозира, че новата вълна на пандемията ще дойде у нас към края на август, когато делта вариантът ще е доминиращ в Европа.

„Няма причина новата вълна да е по-коварна от предишните“, коментира епидемиологът.

„При това ниво на ваксиниране, трябва да подготвим болниците“, каза още проф. Кожухарова. Тя допълни, че здравните власти вече са започнали проверки на готовността и това е положително.

В момента около 18 % от населението на над 18 години е с поставена 1 доза от ваксината, а 16 % е с две дози.


„Неудобно ми е да кажа колко медици са ваксинирани“, коментира проф. Кожухарова. Тя все пак сподели, че ваксинирани лекари и медицински работници са едва около 20-25 на сто.

Ние, епидемиолозите, сме на малко по-друго мнение, но допускам, че здравният министър д-р Стойчо Кацаров е прав – да се ваксинират хората срещу коронавирус по желание. Извън ваксината, всички други способи действат в минимален аспект. Ваксината е това, което ни дава спокойствие, каза още проф. Мира Кожухарова.

През септември ще се увеличи интереса към ваксините, защото ще се увеличат и случаите, прогнозира епидемиологът.

„Никога не е късно да се ваксинираш, по-добре да е по-рано“, заяви проф. Кожухарова.